Filmkultur

13 snart 30

Filmen är en romantisk komedi som ställer frågan ”Vad gör du när din högsta önskan slår in och det visar…

Filmen är en romantisk komedi som ställer frågan ”Vad gör du när din högsta önskan slår in och det visar sig att ingenting blev som du tänkt dig?”. Svaret blir: ”Väx upp, och det så fort som möjligt!”.
Så går beskrivningen på 13 snart 30 som för vidare arvet från Freaky Friday (1976) och 80-talets kroppsbyteskomedier. Man tycker att marknaden borde vara mättad vid det här laget av konceptet efter succéer och halvmesyrer som Big (1988), Vice Versa (1988), Ursäkta, är vi gifta? (1990) och senast nyversionen Freaky Friday (2003).

Här tar historien början år 1987 där den 13 åriga outsidern Jenna Rink vill göra allt för att bli medlem i tjejligan Six Chicks, de är nämligen de coolaste tjejerna i skolan. När de tackar ja till att komma på hennes födelsedagsfest, tillsammans med skolans häftigaste sportfånar, så blir hon överlycklig. Men när det visar sig att de utsätter henne för ett stort skämt så önskar hon sig inget hellre än att bli 30 år gammal då alla hennes drömmar kommer att vara uppfyllda…

Som stor 80-tals nostalgiker insuper jag alla referenser till det gyllene årtiondet. Att höra Talking Heads, Pat Benatar och se hur Michael Jacksons Thriller dans kommer igång på dansgolvet är guld. Tyvärr måste jag säga är det den största behållningen jag fick utav filmen. 13 snart 30 följer den klassiska filmmallen och använder sig av alla de smaklösa klyschorna vi varit proppmätta på tillräckligt länge.
Kanske starkaste klagomålet är på Jennifer Garner och hennes karaktär Jenna Rink. Att hon var en dålig aktör visste jag efter Daredevil (2003) men här bevisar hon att hon verkligen är kass. Kanske har hon bara haft oturen att välja fel roller, men det skulle krävas mycket för att jag skulle få något förtroende för henne som skådespelerska.
Som ung är Jenna Rink bara en wannabe som man har svårt att känna något för. Men hon är faktiskt bättre än den vuxna versionen av sig själv som inte alls lyckas förmedla att vara en 13 åring i en 30 årings kropp. I första svallvågorna efter förvandlingen beter sig Jenna alldeles för barnsligt. Hon beter sig mer som någon som bott i djungeln i hela sitt liv och inte vet hur man ska bete sig i vuxet sällskap. I scenen där Jenna vaknar upp som 30 åring till stor förvåning är det riktigt pinsamt att se Garner agera. Hon närmast beter sig som en apa. Efter diverse händelser förvandlas Jenna till den raka motsatsen och blir en underbar vuxen med barnasinnet och moralen i behåll medan hon lyckas både på jobbet och i det sociala. En bättre skådespelerska skulle ha kunnat rädda lite av rollen, men sanningen är att den helt enkelt är dåligt skriven.

Tur för oss så är Garner ensam i filmen om att agera kasst. Vår egen kära Gollum, jag menar Andy Serkis, spelar här chefredaktör till modetidningen som vuxna Jenna jobbar på. Den som trodde att han bara kunde agera bakom ett hölje av datoranimationer får här se hur han lyfter upp varje scen han framträder i. Andra namn i filmen är Mark Ruffalo, Judy Greer, Christa B. Allen och Kathy Baker.

Sist men inte minst så saknas det någon form av trovärdig substans som faktiskt lyckas dra in en känslomässigt i handlingen. Å ena sidan står Garners förfärliga agerande, och där Big lyckades göra en enkel underhållande historia faller 13 snart 30 totalt platt när den försöker frambringa ett budskap som i slutändan visar sig vara hycklande. Nämligen att den vill visa människans strävan efter ouppnåbara drömmar, den ideella drömmen om att vara bättre och vackrare. Den drömmen gör dig inte lyckligare utan Jenna får lära sig att varje människa borde vara sin egen unika person. Budskapet är hyggligt, men det utförs på ett sådant hycklande och otillfredsställande sätt att det kan dra något gammalt över sig.
Varken Andy Serkis eller den söta vågen av 80-tals nostalgi lyckas rädda detta sjunkande skepp.

Betyg 2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen