Filmkultur

27 Dresses

Jane (Katherine Heigl) är den ständiga brudtärnan vars egen lycka inte tycks finnas i sikte. Ännu mindre roligt blir det…

Jane (Katherine Heigl) är den ständiga brudtärnan vars egen lycka inte tycks finnas i sikte. Ännu mindre roligt blir det när yngre systern Tess (Malin Åkerman) står brud med Janes chef, som Jane dessutom är hemligt förälskad i, samtidigt som hon får den cyniske äktenskapskolumnisten Kevin Doyle (James Marsden) på halsen. Jane som inte kan säga nej, dras plötsligt in i att planera det bröllop som hon så länge själv har önskat.
27 Dresses är en romantisk komedi som spelar på redan hemtama strängar utan att någonsin pressa ur sig något nytt. Manusförfattaren Aline Brosh McKenna (Djävulen bär Prada) återanvänder kliché efter kliché medan regissören Anne Fletcher gör en anonym insats i att bringa dessa till den stora duken. Fast med en gnutta charm och en god ensemble så kommer man ändå rätt långt. För även om filmen bjuder på den obligatoriska, sjunga och dansa på bardisken på fyllan-scenen, så är det lätt att bli bortcharmad av det samförstånd som gäller mellan publik och skaparna bakom en romantisk komedi. 27 Dresses tar aldrig i med krystade psykoanalyssamtal utan håller sig flytande tack vare sin lättsmälthet.

Filmen bevisar om inte annat att skådespelartrion har komisk tajming, Katherine Heigls karaktär (Tv-serien ”Greys Anatomy”, På smällen) är lätt att irritera sig på men Heigl visar upp en charm och tajming som får filmen att klicka även om man stundtals har svårt för Jane. James Marsden (X-Men, Förtrollad) gör vad han kan av rollen som charmtroll medan svenskfödda Malin Åkerman gör detsamma av sin. Tyvärr har hon en roll som inte alls ger henne en chans att glänsa lika mycket som i Heartbreak Kid. Några lovord ska emellertid inte ges till träbocken Edward Burns som inte någonstans gör skäl för att vara den åtråvärda ungkarlen han ska föreställa att spela.

En romantisk komedi ska närmast vara förutsägbar, vad istället krävs är ett vitsigt manus och ett unikt utförande. Ingetdera bjuder 27 Dresses på, men inte heller något att sloka över. Ett formuläriskt återvinnande till trots så är filmen en lättsam bagatell som följer det strömlinjeformade mainstream mönstret till punkt och pricka på ett sätt som ändå blir en trevlig underhållning för stunden. Kravlös rom-com som aldrig gör sig till eller från.
Denna chick-flick har inte en gnutta originalitet i sig, men lyckas ändå vara en fullkomligt gemytlig romantisk komedi. 27 Dresses är en trivsam vårflört som inte gör någon förnär, en söt film som kräver lika lite av dig som den anstränger sig för att vara.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen