Filmkultur

40-Year Old Virgin

Betyg 6

Nu när vintern hägrar vid krönet, vad passar då inte bättre än en hjärtevärmande skrattfest? 40 Year Old Virgin går i samma anda och manér som geliken Anchorman för nästan exakt ett år sedan. Komikern Steve Carell har skrivit manuset tillsammans med regidebutanten Judd Apatow. Vilket oftast betyder mer skratt och mer träffsäkra skämt. Denna film är inget undantag. Om Wedding Crashers var sommarens stora komedi har 40 Year Old Virgin tagit över kronan för hösten. Men med en sådan hysterisk originalposter så kan man inte förvänta sig annat.
Filmen är en sann high-concept komedi i både kropp och stjäl. Handlingen är den simplaste i världen. En man är fyrtio år gammal och är en oskuld. Vad som är imponerande är att de lyckas göra detta enkla fem sekunders skämt till en fullblodig hysterisk komedi i långfilmsformat.
Steve Carell har tidigare stulit scener i biroller i allt från Bruce Almighty (2003) till Anchorman. I 40 Year Old Virgin har Carell hittat ett smart och hysteriskt manus som perfekt kapitaliseras på hans styrkor när han nu tar steget till en fullblodig huvudroll och bevisar inget annat än att han är ett komiskt geni!
Carell spelar Andy Stitzer, en medelålders man levande en lugnt, ensamt liv. Andy är lite udda, men på ett tafatt snäll killes sätt. En natt, medan socialiserandes med sina arbetskollegor för första gången, råkar Andy olyckligtvis avslöja att han är oskuld. Hans kollegor, David (Paul Rudd), Jay (Romany Malco), och Cal (Seth Rogen) som först retar Andy för hans situation börjar sedan försöka hjälpa honom med att få ett slut på sin svendom.

På så sätt börjar Andys korståg in i vuxendomen där huvuddelen av humorn kommer ur hans naivhet gentemot de situationer han finner sig i genom filmen. Vissa stunder är nästan rörande när Andy skapar romantiska relationer och vänner för första gången. Fast filmen är varken en renrasig romantisk komedi eller någon form av försök till drama. Allt detta ingår endast i den konventionella ramen som ligger under dess högst originella yta. Skönheten hos filmen är att den inte är hundraprocent korkad eller så fasligt tunn som man kan tro. Det brillianta manuset av Judd Apatow och Steve Carrell har förutom en over-the-top story även ett fint underliggande budskap. En av filmens starkaste sidor är hur alla karaktärer porträtteras med respekt och känns väldigt snälla. De är inte lika tvådimensionella som de ofta brukar vara och Carell känns faktiskt realistisk. Även hans kollegor som ger dåliga råd för att skyla upp sina egna relationsbrister.

Vad jag ogillar i absurda komedier är partier där filmen plötsligt tar sig lite väl seriöst. Visst går det att göra det rörande utan att det blir allt för obekvämt mitt bland allt skojande. Vi serveras få såna stunder då man rycker lite på axlarna och tar en extra näve popcorn men tillräckligt för att man ska känna att de kunde ha fortsatt med sin attack på skrattmusklerna som i större delen av filmen går på non-stop. 40 Year Old Virgin är en väldigt lyckad filmatisering av en originell idé, men det är just också med den premissen den lider mest av. De största skratten ligger på hur Carell reagerar och hans ansiktsuttryck. Äntligen har han fått rampljuset på sig när han tar klivet för att kanske bli den nya komiska stjärnan
Slutet kunde dessutom inte ha varit bättre. Inte bara levererar det vi blivit lovade men den ger ett av de mest minnesvärda slutnumren en komedi någonsin har haft. Fastän inte lika helgjuten som Anchorman så uppfyller den med godo kraven för en ”gjuten-plats-i-samlingen” komedi. Den är väldigt lätt och väldigt roligt. 40 Year Old Virgin lämnar dig leende ur biosalongen och precis rätt känsla av skratt och må bra känsla I magen.