Filmkultur

Be Kind Rewind

Betyg 8

Franska kufregissören Michel Gondry leder oss ännu en gång in i hans drömlika värld. Ända sedan steget från musikvideor togs till spelfilmen med Human Nature (2001) har han berikat filmvärlden med sin sprudlande fantasi och underbara estetik. Be Kind Rewind är inget undantag med en god portion charm och galenskap.

Elroy Fletcher (Danny Glover) driver en förlegad videobutik i ett fallfärdigt hus i Passaic, New Jersey. Han hyr nämligen ut VHS-band, vilket inte gör gott för ekonomin eller för att förhindra att huset rivs för att ge plats åt en mer modern fasad. För att rädda huset, där den legendariska jazzmusikern Fats Waller en gång i tiden föddes, lämnar Elroy butiken i händerna på Mike (Mos Def) och ger sig ut på forskningsuppdrag.

Problem uppstår snabbt när Mikes bäste vän Jerry (Jack Black) efter ett misslyckat sabotageförsök på en kraftanläggning blir magnetiserad och av misstag raderar alla videoband! För att rädda Mikes jobb och videobutikens framtid bestämmer de sig för att återskapa och spela själva in alla filmer som beställs!

Även om Gondry vänder blicken mot filmindustrin och spelar upp glappet mellan konsument och producent så är det inspiration han vill ingjuta i oss snarare än en uppmuntran till uppror. När han låter Mike och Jerry filma sina egna nollbudgetversioner av gamla filmklassiker på de mest fantasirika sätt så är det vår kreativitet som ska få en kick till action. Och visst blir också Be Kind Rewind en källa till innovation och glädje i att skapa.
Det blir kul när Gondry blickar mot sitt eget medium men framförallt är det en film om att använda sin fantasi och skapa sina egna historier och vikten av hur dessa kan föra människor tillsammans.

Mos Def är återhållsam som Mike medan Jack Blacks sedvanligt excentriska karaktär lätt skulle ha kunnat bli påfrestande om han fått ta mer rum. Förutom Glover, så svänger även Mia Farrow och Sigourney Weaver förbi i sävligt gemak. Filmen tar nämligen sin tid utan att bli långsam, istället glider den framåt med hjälp av mysig originalitet. Roligast är när duon förklarar filmernas amatörmässiga kvalitet för kunderna med att filmerna har blivit specialimporterade från Sverige och har därefter blivit ”swedade”. Som filmälskare blir man ännu mer kär när man får se när de ”swedade” filmerna spelas in och grabbarna försöker filma sin egen Ghostbusters, 20 minuters versionen!

Filmen har sedan skapat en våg av efterapningar på Internet där fans gör sina egna ”swedade” versioner av blockbusters. Michel Gondry själv har gjort en ”swedad” version av trailern till filmen, med bara sig själv!
Filmen är långt ifrån det bästa Gondry har gjort, där Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) var snudd på ett mästerverk, men är samtidigt en väldigt angenäm upplevelse som var lätt att ta till sig. För även om Be Kind Rewind ändå ger en känsla av mellanspel i Gondrys karriär med inte samma resonans, så är det en feel good film om film som har den där extra kryddan av utom-värdslighet som gör det till unik, men framförallt trevlig underhållning.