Filmkultur

Breakin’

Breakin’

Idag har det sköna och ljuva 1980-talet blivit synonymt med axelvaddar, pudelrockare, neonfärger och miljöaktivister. Men arvet från syntpoparnas decennium lever vidare i skateboards, hiphop och breakdance. Inte så konstigt kanske då att det har gjorts en hel film om just det sistnämnda! Filmen som tio år senare fick stå modell för den horribla You Got Served var delaktig i att sprida hiphop-kulturen och göra den till vad den är idag. Breakin’, även känd som Breakdance: The Movie, handlar om den strävande jazzdansösen Kelly (Lucinda Dickey) som efter lite väl närgångna övningar med sin lärare slår sig ihop med gatudansarna Ozone (Shabba-Doo) och Turbo (Boogaloo Shrimp) som behöver hjälp till nästa battle. Deras dans- och livsstil ges emellertid inte mycket för av etablissemanget och det blir upp till de tre att bevisa att även breakdance är något att räkna med.

Visst känner man igen mönstren i händelseförloppen i en sån här film, sliskiga läraren i början av filmen visar sig vara deras värsta motståndare i slutet, den misstänksamt välvilliga agenten, men man blir också förvånad när vissa trådar aldrig riktigt blommar ut i det man förväntar sig. Troligen inte pga. några medvetna genrebrytningar utan snarare så är Breakin’ en film där handlingen kommer i andra hand, vilket skulle bli tydligare i filmens uppföljare Breakin’ 2 – Electric Boogaloo som släpptes samma år. För visst är det kul att se hur Kelly hittar sitt kall i breakdance, fast man frågar sig varför hon, trots intensiv träning, fortfarande dansar någon form av jazz.
Trots titeln så får vi egentligen inte så mycket breakdance, dvs. snurra runt på matta, utan mestadels de två subdansformerna ”popping” och ”locking” som innebär ryckiga rörelser och mycket posering. Varken någon av ledaktörerna Adolfo ”Shabba-Doo” Quinones och Michael ”Boogaloo Shrimp” Chambers (vem kan inte annat än älska deras artistnamn?) hade någon egentlig skådespelarbakgrund utan var riktiga dansörer och koreografer. Quinones var själv en pionjär i hiphopens historia efter att varit med om att skapa dansstilen ”locking”. Förvänta er därför inga djupa karaktärsskådespelare och det enda namnet som ringer några klockor är Christopher McDonald som spelar den dansagent Kelly vänder sig till. Fast vad gör det när alla är så älskvärda så att det som lätt skulle ha kunnat bli pinsamt dåligt istället blir charmigt och harmlös tidsresa där vi slipper deprimerande plottwists utan allt är bara pastellfärger, kedjor och attityd.

Shabba-doo och Boogaloo Shrimp tillhörde båda en dansgrupp och det är deras rörelser som filmen bygger på. Tidigare samma år hade det gjorts en annan film om breakdance. Beat Street som filmen hette, inspirerades av och huserade gruppen Rock Steady Crew som förmodligen är mest kända för sin one hit wonder låt ”(Hey you) The Rock Steady Crew”.
Håll ögonen öppna under den första battlen på stranden så kommer ni att få syn på en ung Jean-Claude Van Damme! Som dessutom står i trikåer och dansande hejar på. You have to see it to believe it. En annan kändis som gjorde sin filmdebut i och med Breakin’ var rapparen Ice-T som MC.
Precis som sin nutida kopia You Got Served medföljde det en dansinstruktionsvideo när filmen släpptes på video där man kunde lära sig lite breakdance moves.

Ställd mot dagens avancerade koreografier så kan dessa old school rörelser inte tyckas lika häpnadsväckande, men det är fortfarande häftigt att se. I ärlighetens namn finns det inte allt för många bra dansfilmer efter den stora musikaleran på 1950- och 60-talet. Breakin har hjärtat på rätt ställe, det finns något härligt över att se förtexterna fejksprejas fram, och det är en skön skiva 80-tal som är precis så camp och brist på allvar man kan förvänta sig. En underhållande feelgood film som borde stämplas som en kulturhistorisk artefakt, ett tidsdokument som aldrig blir så mycket drama eller intriger som sådana här filmer alltid blir fulla av idag. Dessutom har den ett rätt skönt soundtrack med.

Betyg 6