Filmkultur

Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death

En film med titeln Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death och inspelad 1989 kan inte vara något annat…

En film med titeln Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death och inspelad 1989 kan inte vara något annat än intresseväckande. Min nyfikenhet var på topp och jag blev inte heller besviken. Vad som mötte mig varken någon sexploitationfilm eller cheesy fantasy Xena-ripoff utan en träffsäker modern satir. Har ni sett Mördartomaterna anfaller (1978) förstår ni humorn.
Feministen Dr. Margo Hunt anlitas av USAs regering för att bege sig in i Kaliforniens avokado djungel. Där lever nämligen de fruktade pirahna kvinnorna som äter sina män och som på senare tid blivit allt mer utbredda. En armé har redan förlorats i denna djungel och den kända feministen Dr Kurtz har spårlöst försvunnits under samma uppdrag. Tillsammans med eleven Bunnie och sitt före detta one night stand Jim som guide beger sig Margo in i den livsfarliga avokado djungeln för att försöka resonera med sina feministsystrar.

– They’re an ancient commune of feminists, so radical, so militant, so left of center they… they eat their men.
– Oh, that. Well, if I like a guy, I usually start at –
– They don’t eat their men like that, Bunny.

Cannibal Women skulle närmast kunna kallas för en mix mellan Apocalypse Now och ”Indiana Jones” från feministernas synpunkt. I essens är det en överraskande lågbudgetsatir som är förvånansvärt rolig och intelligent. Titeln säger väl allt, men det är inte bara en film som är så dålig att den är bra, den levererar pricksäkra satiriska högerkrokar mot feminism, machoism, och inte minst könsroller. Manuset är utsökt belamrat med sköna repliker som riktigt kittlar skrattmusklerna och håller stadigt för ett antal visningar. Vi ges dessutom ett överflöd av delikata kvinnor, speciellt sexiga Karen Mistal. Mest känd för att året innan spelat f.d. tomat i Return of the Killer Tomatoes.
Satiren går på högvarv och inte bara ges vi chauvinistiska militärer, militanta fraktioner av kannibalkvinnor (en mer extrem del av feministrörelsen), men också en lokal stam av män, ”the Donahues” som istället för våld och supande hängiver sig själv åt stickning, matlagning och göra varm choklad.

Regi- och manusdebutanten J.F. Lawton har gjort en film som lätt hamnar i filmkvällsrepertoaren. Nu är det emellertid dags att ta ned den på jorden. Utförandet är nämligen inte lika högtstående som de ofta klockrena skämten. Filmer lider tydligt av den dryga budgeten i händerna på en debutant. Fånigheterna är oftast roliga men ibland är det just bara fånigheter. Det är ofrånkomligt att inte kalla den en b-film, när man ser den amatörmässiga regin och många av skådespelarna man definitivt kan önska mer av fastän de levererar.
Kemin mellan Shannon Tweed och Bill Maher går annars inte att klaga på – det här är definitivt Tweeds bästa prestation, förutom att vara uppmärksammad Playgirl fru till Gene Simmons, och Maher är perfekt som en chauvinistisk, borttappad djungelguide. Han har sysslat mycket med satir med åren i form av ståupp och tv-programmet ”Potically Incorrect”. Karen Mistal har jobbet att spela en pantad college sexbimbo, en roll hon förfinat till perfektion. Gamle ikonen Adrienne Barbeau, i en cameo roll, tycks annars stel. Men på något sätt i denna fåniga sak, fungerar även hennes agerande.

För en lågbudget komedi, är denna film förvånansvärt packad av skratt och även ett budskap eller två. Cannibal Women är hinsides sina skavanker en frapperande pärla med en gjuten plats i dvd hyllan för den mer tolerante tittaren som ser bortom den underlägsna kvalitén. Regin är inte alltid den mest väletsade, men den innehar en skarpsynt satir som är ovanlig i denna budgetklass. Tyvärr kan den inte lyfta sig från sitt öde. Den är i hög grad det man skulle kalla ”camp”, en medvetet löjlig film. Lawton själv skulle komma att minnas för sitt manus till Pretty Woman (1990), men jag har redan lagt på minnet denna udda förbisedda b-film som med snyggare förpackning och mer trimmad regi säkerligen kunnat få den kultstämpel den förtjänar.

This is a war! A war between men and women. Anything short of cannibalism is just beating around the bush.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen