Filmkultur

Catwoman

Efter ett flertal år nu börjar man förstå att denna seriefrenzi inte kommer att domna av i första taget. Det…

Efter ett flertal år nu börjar man förstå att denna seriefrenzi inte kommer att domna av i första taget. Det känns som att var tredje film som kommer på bio idag är en filmatisering av en serietidning eller seriekaraktär som får göra sitt försök att lyckas på den stora duken. Nu har chansen kommit till karaktären Catwoman, hämtad från den populära Batman-serien. Där hade hon en roll som skurk gentemot Läderlappen, men i denna adaption så står hon allena som en egen seriehjälte.

Den blyga Patience Phillips är en reklamdesigner för kosmetikaföretaget Hedare. När hon råkar bli vittne till sin chefs skumma affärer och röjs ur vägen. Mystiska omständigheter gör att Patience inte dör, utan får en katts styrka, vighet och skarpa sinnen. I skepnad av Catwoman möter hon sina forna fiender, samtidigt som hon blir förälskad i en polis.

Första gången jag såg Halle Berry var i The Flintstones (1994), vilket känns långväga från den Oscarvinnande roll hon gjorde i Monster’s Ball (2003). Jag har aldrig förstått hypen kring henne. Att hon kan vara slående vacker tar jag inte ifrån henne, men när jag ser Catwoman undrar jag hur hon någonsin kunde få en Oscar. Varken som den oskuldsfulla och blyga tönten Patience eller vassa Catwoman övertygar hon.
Michelle Pfeiffer som gjorde en fantastisk insats som Catwoman i Batman – Återkomsten (1992) tackade nej till rollen med anledning av den, enligt henne, obekväma dräkt hon fick ha på sig. Den dräkten var ett sexigt mästerstycke, så när man ser vad Halle Berry har på sig nu, bondage/läderbabe, tycks den totalt korkat och löjlig.

Handlingen och karaktärsutvecklingen är patetisk. Catwoman är plågsamt löjlig och dras med ett osannolikt och hemskt manus. Magiska datoranimerade katter som har en mirakelfylld andedräkt är bara banalt. Allting som har med den magiska skönhetskrämshistorien från Hedare är även den pinsamt usel. Sharon Stone och Lambert Wilson är värdelösa i den här filmen. Sharon Stone skurk är lättglömd och löjeväckande, medan Lambert verkar ha överspel som en del av sitt agerande. Nyansen från sin roll i Matrix Reloaded (2003) är inte stor.
Romansen mellan Halle Berry och Benjamin Bratt lyckas bli det där filmen håller sig bäst. Gnistorna i attraktionen mellan dem känns någorlunda äkta, fastän deras scener oftast förstörts genom klippning och ett allt för excentriskt bildspråk. Regissören Pitof, som tog över projektet efter att landsmannen Jean Pierre Jeunet avböjt pga. av dåligt manus (uppenbarligen höll inte Pitof med honom), gjorde Vidocq (2001) – måhända med ingen märkvärdig handlig men en film som imponerade på mig med sin unika visuella stil. Nu blir man bara mätt på det hela när Pitof tar i med ett tyvärr bara förvirrande och vårdslöst bildspråk. Att degenereringen vad gäller användandet av datoranimationer har ökat de senaste åren har man lagt märke till och det gäller även här. När datoranimeringarna tar över och vi ser Catwoman klättra på väggar och kasta sig mellan tak med äkta tv-spelstouche vet jag inte vart jag ska ta vägen.

Klippningen i filmen är i det sämsta laget där actionscenerna har noll spänning och det mesta blir bara en rörig massa. Tillfälliga stunder av hopp för något gott avbryts konstant av lamhet i form av kraftlösa dialoger och omotiverat handlande.
Som en adaption är den fruktansvärd med ingen respekt för originalet och ingen kreativitet som ersätter det. Men kan den vara så genomusel? Fotot är faktiskt någorlunda snyggt och fastän Pitof tar i så blir det ibland lite roligt att se på bilderna. Snyggaste scenen i hela filmen är otvivelaktigt när Halle är hemma och har en telefonkonversation med Alex Borsteins karaktär Sally och rör sig smidigt balanserad i rummet över möbler och ting. Annars är den i klass med Daredevil (2003) – Catwoman är nämligen bevis på intellektuell svält och är inte värt att lägga ett öre på.

Betyg 2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen