Filmkultur

Darkest Hour

Betyg 8

Darkest Hour - PosterFör att inte någon ska bli förvirrad, för det är det faktiskt lätt att bli. Det har, som traditionen är i branschen, nämligen släppts två filmer samtidigt om Sir Winston Churchill, Storbritanniens premiärminister under andra världskriget. Detta är den med Gary Oldman som fått sex Oscarsnomineringar. Den andra, som kort och gott går under titeln Churchill, har Brian Cox i huvudrollen och mottogs inte lika väl av kritikerkåren.

För de som har plöjt de första säsongerna av tv-serien ”The Crown” så känns Darkest Hour lite som en prequel. Filmen utspelar sig under första månaden av Churchills tid som premiärminister. Ett ämbete han valdes till i rejäl motvind. Kungen George VI (Ben Mendelsohn) själv är skeptisk mot den burdusa alkoholiserade politikern vars fru Clemmie (Kristin Scott Thomas) älskvärt kallar för ”Pig”. Dessutom har han fått ett världskrig i sitt knä. Hitler kör sitt blitzkrieg över Europa och när som helst står England på tur.

Darkest Hour består av väldigt mycket prat och utspelar sig mest i de bombsäkra lokalerna under London eller på 10 Downing Street vilket gör att det känns lite som ett kammarspel. Inte så mycket händer heller, det är mest lite intriger politiker emellan. Att Joe Wright, brittiske regissören med Anna Karenina och Försoning på sin meritlista, ofta lyckas göra det hela spännande är därför en bedrift. Speciellt med tanke på att det senaste han gjorde var magplasket Pan.

Mer än något är emellertid Darkest Hour en uppvisning av en fantastisk Gary Oldman under kilovis med makeup. Makeupartisten Kazuhiro Tsujis syntetiska hud ser naturlig ut på Oldman och skådespelaren fångar även premiärministerns nycker så väl att man glömmer bort honom under alla lager. Det finns stor chans att han nårpar guldstatyetten under Daniel Day-Lewis näsa på galan i mars.

Filmen tar sig vissa friheter i sitt historieberättande, en tunnelbanescen är till exempel helt filmskaparnas fantasifoster, men det gör ärligt talat inte så mycket. Man lär sig inget direkt nytt av att se Darkest Hour så i slutändan är den framförallt till för den som gillar epoken eller vill se en fantastisk gestaltning av en av vår tids största skådespelare.