Filmkultur

En förtrollad romans

Här i vårt allt kyligare nordland är vi inte bekanta med den populära amerikanska sitcom-serien ”Bewitched” som förtrollade publiken från…

Här i vårt allt kyligare nordland är vi inte bekanta med den populära amerikanska sitcom-serien ”Bewitched” som förtrollade publiken från 1964 till 1972. Nu har drottningen av romantiska komedier, Nora Ephron (När Harry mötte Sally, 1989, Sömnlös i Seattle, 1993), doppat pennan i bläcket och tillsammans med sin syster Delia fått ur sig en filmadaption av den nu fyrtio år gamla tv-serien. En adaption kanske är lite att ta i då filmen mer använder serien som språngbräda, och skämtplank, än försöker upprepa gammal skåpmat. Detta på både gott och ont. Ryktet har hunnit före filmen innan dess svenska premiär, då den i sitt ursprungsland visat sig bli en bioflopp och fått ett generellt dåligt mottagande. Jag försökte bortse från de dåliga vibbarna när jag satte mig att se denna komedi, som ändå frambringar två duktiga skådisar i huvudrollerna – humorgeniet Will Ferrell och sockertoppen Nicole Kidman, som väntade tills hon blivit av med Tom Cruise med att visa vilken begåvning hon var.
En förtrollad romans handlar om Isabel Bigelow (Nicole Kidman), en häxa, som mot sin far Nigels (Michael Caine) vilja flyttar till The Valley i Los Angeles. Isabel drömmer om att leva ett vad hon kallar ”normalt” liv långt bort ifrån hennes tidigare något udda häxliv.
Väl i Los Angeles möter hon Jack Wyatt (Will Ferrell), en otursdrabbad skådespelare som försöker återuppliva sin karriär genom att spela huvudrollen, i en filmversion av den gamla TV- serien ”Bewitched”. När Jack får se den vackra Isabel blir han övertygad om att hon är den rätta för rollen som hans fru i filmen. Isabel blir överlycklig och accepterar erbjudandet, detta passar henne perfekt eftersom hon ju är en häxa, fast det säger hon ju inte till Jack.

Nostalgitrippen som säkerligen många amerikaner får ut av filmen är självfallet frånvarande för oss. Detta gör förmodligen ingen större skada, när serien inte tycks ha varit av någon starkare kaliber, förutom att många av insiderskämten går förlorade. Därför försvinner hela Steve Carrells återskapande av karaktären Uncle Arthur ut genom fönstret då det är svårt att imponeras av en imitation man inte sett original för. Carrell själv kan tilläggas är en komiker som man borde hålla ögonen på, speciellt hans kommande The 40-Year Old Virgin.
Påhittigheten hos denna fars att spela sig som en film om att återskapa den tv-serie filmen är baserad på är både rolig och fyndig. I sisådär halva filmen. Tills det blir övertydligt att det är allt En förtrollad romans egentligen har och försöker hamra i oss med en slägga. Men så är det också lätt underhållning som är tillräckligt trivsam för att jag ska fastna för handlingen och inte bara vänta på slutet. De roliga scenerna håller sig dock på en armslängds avstånd då jag kan allt som allt räkna två scener där jag riktigt fick mig ett gott skratt. Annars är denna slätstrukna romantiska komedi förvånansvärt vek i sin tacksamma värld av magi och filmindustri.

Will Ferrell är en grandios tv-komiker med en oräknelig skara sketcher som skrattar byxorna av dig. Denna begåvning har han ännu inte lyckats manifestera tillfullo på filmduken, med få undantag. Manusen och handlingarna har inte alltid matchat det han har att erbjuda och karriären har därför börjat dala alldeles för snart. Jag lägger därför hopp till hans egna alster, som lyckoträffen Anchorman (2004) och kommande Nascar-film.
I En förtrollad romans där Ferrell ska föreställa den dödlige, kommer han ur sig som en högljudd karikatyr från början till slut som är svår att identifiera sig med. Istället är det Nicole Kidmans urgulliga häxa som känns rotad i verkligheten och fångar vårt intresse. Det gnistrar om Kidmans agerande när hon vickar sin söta näsa.

En förtrollad romans är en typisk ”ta den för vad den är”-film. På vilket den faktiskt funkar under större delen av filmen innan den slår krokben på sig själv i slutet när vi ges en förvirrande röra att nysta upp av; vad som är verkligt och inte och vad som hände med vissa karaktärer. Tyvärr gör detta tillräckligt för att sänka mitt betyg från godkänt till underkänt. En förtrollad romans är en alldeles för slätstruken historia som fastän trivsam inte lyckas underhålla varken sig själv eller publiken tillräckligt för att känna att pengarna var värt det.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen