Filmkultur

Evil Dead 2: Dead by Dawn

Evil Dead 2: Dead by Dawn

Redan samma år då Evil Dead släpptes på breda marknaden föreslog agenten Irving Shapiro att regissören Sam Raimi och producenten Rob Tapert skulle göra en uppföljare till sin succé. Det gick så långt att Shapiro lade ut annonser i lokaltidningar som förklarade att Evil Dead 2: Army of Darkness snart skulle komma. För att stanna vid den titeln så handlade tvåan alltså från början om att Ash skickades till medeltiden. Efter att Raimi gjort floppen Crimewave (1985) gjorde han en deal med Dino De Laurentiis produktionsbolag för att göra Evil Dead II. När dem fick den strama budgeten på 3,6 miljoner dollar var de tvungna att skriva om manuset för att klara ekonomin. Istället fick den medeltida historien vänta tills år 1993 då Army of Darkness hade premiär. Något som även tvingade på denna omskrivning var att de blev tvungna att filma om scener från första filmen då de inte kunde få tag på rättigheterna.

De nio första minuterna är alltså en snabb repris av vad som hände i ettan med antalet medverkande sänkt till två: Ash och hans flickvän Linda kommer till en övergiven stuga som de planerar att övernatta i. Väl där hittar de en udda bok samt en ljudinspelning som de nyfiket lyssnar på. Det som de inte vet är att ljudinspelningen väcker en uråldrig ond kraft i skogen som snart börjar ta över dem som är i stugan.
Sedan fortsätter filmen nästan rakt av där Evil Dead slutade och den nya historien tar sin början i samma manér där vi får se fler personer bli besatta av ondskan.

Evil Dead II är på så vis både en remake och uppföljare på samma gång, på Raimis eget speciella vis. I sina tidiga kortfilmer innan genombrottet med Evil Dead hade komedi varit det genomgående temat. Skräck hade valts som passande genre att slå igenom med då det var större chans att målgruppen skulle fastna. Men med Evil Dead II valde Raimi att gå tillbaka ett par steg närmare den genre som stått honom kärast. Han parade ihop sig med gamla kompisen Scott Spiegel, från tiden då de gjorde Super 8 filmer på hemmaplan, för att skriva manus till en uppföljare. Nu hade mycket av vad skräck hade säga försvunnit och istället blev tvåan en nästan rak komedi, av sin egen speciella sort.
Sam Raimi är ett känt Three Stooges fan, en komedigrupp i klass med Bröderna Marx och Helan och Halvan, därefter förekommer det otroligt mycket slapstick i Evil Dead II. Komikgenren må ha varit en hit i filmens barndom men ses nu som rätt förlegad. Raimi lyckas dock återuppväcka slapsticken när han placerar ramla-och-slå-sig humorn i en skräckkontext. För här bevisar Bruce Campbell, som spelar Ash, att han är den moderna kungen av slapstick. Filmen är fylld av hysteriska scener som när Ash hand blir besatt och försöker döda honom.
Det är rysligt kul när Raimi gör allt i sin makt för att göra både Ash och Bruce galen. Uttrycket ”Ash bashing” uppstod under inspelningen syftandes på hur mycket stryk Sam fick Bruce att utstå. Men Bruce Campbell har klart växt upp som skådespelare och det är här man kan förstå varifrån det kultanhang som kretsar kring mannen idag kommer ifrån. Han klarar på egen hand att hålla upp hela filmen de första trettio minuterna när han befinner sig själv i stugan. (Som förresten är uppbyggd i en studio då originalstugan från föregångaren brunnit ned ett par år tidigare.)

En av mina främsta klagomål på Evil Dead var Raimis over-the-top bruk av sitt bisarra filmspråk, fastän det även är filmens starkaste sida. Nu har han emellertid mognat till sig och hantverket flyter på både mer professionellt och sanslösare än tidigare. Udda kamerarörelser, knäppa effekter och blod blandas i en härlig skrattfylld kompott. Det märks tydligt att Evil Dead II inte är en amatörproduktion som sin föregångare. Inte bara Bruce Campbell har blivit en bättre skådespelare, de resterande nya aktörerna och aktriserna gör bättre ifrån. Fast då är det inte några höjdarinsatser vi talar om.

I Evil Dead II finns inte mycket att rädslas över. Allting genomspiras av en stor portion humor och distans till genren vilket gör det förståeligt till varför filmen är så älskad. För att förhindra att få en alldeles för hög åldersgräns av censuren så lät de även blodet flöda i olika färger, skiftandes från grönt till svart. Men fastän dessa åtgärder så fick filmen ändå en X klassificering, liksom sin föregångare. (En klassificering tillämpad endast på pornografiska och rejält våldsamma filmer. Porrindustrin har tagit det som sitt signum att använda sig av tre X för att visa hur starkt barnförbjudna och sexfyllda deras filmer är.) De Laurentiis produktionsbolag kunde inte distribuera X klassificerade filmer så istället skapades Rosebud Releasing för att kunna ge ut filmen. (Vilket blev den enda film som kom ur det bolaget) Sam Raimi designade t.o.m. loggan till ”fejk”bolaget som vi ser i öppningen av filmen, en blomstrande ros.

Evil Dead II brukar ofta hyllas som den främsta i trilogin, där Evil Dead startade och Army of Darkness avslutade. Själv så utnämner jag den gärna till filmhistoriens bästa skräckkomedi. Fortfarande är det en B-film, med ett agerande som inte alltid är på topp. Handlingen är lika mycket en ursäkt för att isolera en grupp människor för att sedan ta kål på dem. Därutöver så är Evil Dead II en nästintill perfekt symbios av filmtekniska effekter, lekfullhet, underhållning och experimentlusta som vi sällan får ta del av med sådan finess. Sam Raimi lyckas med sin uppföljare återigen ta oss med på en febrig berg o dalbana, denna gång en rysligt rolig åktur.

Betyg 8