Filmkultur

Furia a Marrakech

En världsomspännande brottsorganisation har hittat bunkern där Adolf Hitler gömt fem miljarder dollar i perfekt förfalskade sedlar som han tänkt…

En världsomspännande brottsorganisation har hittat bunkern där Adolf Hitler gömt fem miljarder dollar i perfekt förfalskade sedlar som han tänkt underminera den anglo-amerikanska ekonomin med. Skurkarna planerar att systematiskt byta ut dem mot äkta sedlar, men en girig medhjälpare stjäl en del av pengarna för eget bruk och drar åt sig ovälkommen uppmärksamhet från CIA och MI5. Samtidigt som skurkarna är på jakt efter förrädaren skickas agenterna Dixon och Keene för att utreda fallet. Spåren leder så småningom till Marrakech…

60-talsvibbarna flyger högt i Furia a Marrakech skriven av Ernesto Gastaldi, manusförfattare bakom westernklassikern Mitt namn är Nobody och regisserad av Luciano Martino (Vår man i Beirut) respektive Mino Loy (Flashman). Furia a Marrakech är en skamlös tillika underhållande rip-off på James Bond franchisen med omslagspojken Stephen Forsyth som CIA-agenten Bob Dixon. CIA har till och med sin egen Q-branch där agent Dixon får plocka med sig ett par sinnrika attiraljer, kanske inte lika sofistikerade som deras brittiska motsvarighet men det är prylar som kommer till användning. Någon Bond kaliber lider Bob Dixon inte vidare av och det är snarare tur än skicklighet som räddar livhanken för honom. Kanske inte den bästa egenskapen om man ska heja på sin internationella agent och gör honom inte direkt till den rollmodell som förväntas bära upp en sådan här film. Man vill ju helst att agenten ska visa framfötterna och bevisa sin kompetens för tittarna. Någon klumpeduns är han inte, långt ifrån, han har en del knep i bakfickan när han möter hänsynslösa mördare och vackra damer, kastas in i biljakter, duckar för explosioner och njuter av exotiska miljöer.

Även om Bob Dixon är agentens namn i originalet så har det inte alltid varit lika tydligt vad man ska kalla honom, vilket blir tydligt på DVD:n där man kan välja mellan italienskt och engelskt ljudspår. I en agents värld är det förmodligen till ens fördel, men för en internationell filmtittare så blir man lite frågvis. Den svenska textningen utgår nämligen från italienskan vilket kan bli förvirrande om man lyssnar på den engelska dubbningen där agenten presenteras som Bob Flemming. Om en tysk dubbning följt med skulle det ha blivit ännu mer förvirrande. Där fick han nämligen namnet Joe Flemming. Så mycket skillnad gör det emellertid inte när Stephen Forsyth inte är någon vidare bra skådis.
Fransmannen Jack Ary som kom att spela den Clouseau-aktige Scotland Yard polisen i regissören Mino Loys Flashman året därpå agerar även här britt, nu som agent från MI5 och i en aning seriösare roll. Ary är utan tvekan den skådis som spelar bäst i filmen.

Att italienarna var snara på att surfa på alla framgångsvågar som spred sig i filmhavet är något man snabbt snappar upp och tillslut blir övercharmad av. Plagiaten gjordes nämligen nästan alltid med en stor härlig dos av b-filmstouche. De kunde ju självklart inte stoltsera med samma budgets som sina original. Furia a Marrakech har dessutom ett riktigt funkigt soundtrack av Carlo Savina som fick filmen att direkt fånga mitt intresse. Utan en imponerande agent i ledrollen så misslyckas dock till viss del James Bond pastischen, men så påminner Fury in Marrakech som är dess engelska titel, oftast mer om parodifilmerna om Derekt Flint med James Coburn än om Bond. För igenkännare av 60- och 70-talets spionfilmer och tv-serier som ”The Man from U.N.C.L.E.” så blir filmen så mycket mer underhållande och det är framförallt denna förkärlek till denna typ av rullar som är dess attraktion. Med sin humor och kvalitet att den en fullt godkänd filmupplevelse trots sina åldersrynkor som allt för väl syns. Slutknorren är dessutom pricken över i:et på äkta italienskt manér.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen