Filmkultur

Lilla kycklingen

Så var det dags för Disney att visa vad de går för utan Pixar och släpper nu sin första egengjorda…

Så var det dags för Disney att visa vad de går för utan Pixar och släpper nu sin första egengjorda datoranimerade film, Lilla kycklingen. En varm och underhållande film för hela familjen, som inte kommer i närheten av samma klass som Shrek (2001) eller Superhjältarna (2004), men som helt klart är den bästa familjefilmen på bio just nu.
Lilla kycklingen blir århundradets galenpanna efter att ha fått hela stan i panik för att säga att skyn håller på att falla ned. Nu har han bestämt sig för att vända sitt liv till bättre så att hans pappa slutar skämmas för honom. Vid sin sida har han den fula ankungen Anki Dopping och grisen Plutten till sin hjälp…

Lilla kycklingen inleder med att försöka i samma manér som Shrek skämta med klyschor och stereotyper från klassiska sagor och det ger en härlig push in i filmen. Den får dessutom direkt en guldstjärna för sin roliga detaljrikedom att utnyttja sin fiktiva världs möjligheter. Fiskar åker omkring i skålar, kaniner har hundratals barn och Lilla kycklingens längd utnyttjas tillfullo. Det är så animerade filmer ska vara.
Kastar vi ett öga åt utomjordingarna, ja Lilla kycklingen är faktiskt en science fiction historia, så får jag härliga rysningar som fan av b-films science fiction, även om de tillsynes icke som kramgoa utomjordingarna kan vara i läskigaste laget för de allra minsta. Detta tillslag är filmens styrka som ger den sin egen originella charm. Därför blir det trist när den trycker på så mycket med sin melodramatiska historia kring faderlighet och bekräftelse, som gör den tråkigt förutsägbar ibland. Men ibland sitter inte en liten morallektion så fel heller.

Zach ”Scrubs” Braff röstar kycklingen och om ni lyssnar noga i slutet kommer ni både få höra Patrick Warbourton a.k.a. The Tick och trikå Batman själv, Adam West. Dubbningen är lysande rakt igenom och långväga från halvmesyrerna i Madagaskar (2005). I den svenska versionen har ”Hey Baberiba” gänget fått ta hand om huvudkaraktärernas röster.
Lilla kycklingen är en trevlig saga med hjärtat på rätt ställe, men förutom sci-fi element och sköna finurligheter i periferin så är Lilla kycklingen ingen framtida klassiker inom datoranimerad film. Disney har gjort en god debut utan Pixar, som inte bara underhåller de mindre.
I USA var det den första filmen att göras med den senaste 3D-tekniken, något som förhoppningvis snart tar sig till Sverige. Om Lilla kycklingen kan jag annars bara konstatera en sak; jag gillar den och ger den en stark 6:a.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen