Filmkultur

Madagaskar

Idag kan man inte annat än hålla med om att Disney har tappet herraväldet om det animerade filmmediet. Kampen mellan…

Idag kan man inte annat än hålla med om att Disney har tappet herraväldet om det animerade filmmediet. Kampen mellan tidigare Disney ägda Pixar och Dreamworks har varit färggrann och fantasifull de senaste åren där även Fox gjort en uppstickare med Ice Age (2002). Pixars Hitta Nemo (2003) och Dreamworks Shrek-filmer har visat sig bli gigantiska framgångsfester som lockat både vuxna och barn till skratt. Nu är det den senares tur att släppa nästa del i den animerade sagan – djuräventyret Madagaskar. Hypen kanske inte har varit lika stor som med tidigare filmer men det betyder inte att den inte skulle hålla sig i samma klass. Därför blir det med en ljummen läsk och blandade förväntningar jag sätter mig ned för att bli road.
Storyn har mycket att bjuda på och man kan själv gissa vart historien skulle kunna leda. Men det blir snabbt klart att Madagaskar inte har lika mycket att komma med som sina gelikar. Vi introduceras till i huvudsak fyra djur: Lejonet Alex, Zebran Marty, Flodhästen Gloria och Giraffen Melman. De lever lyckliga sina dagar på Central Park Zoo i staden New York. På sin tionde födelsedag börjar Marty emellertid känna att han inte hör hemma där. Hur skulle det vara att komma ”hem” till vildmarken? De andra känner inte alls likadant, men när pingvinerna planerar en flykt så går det inte lång tid innan de alla sitter fast på en båt till Afrika. Efter ett myteri på båten hamnar en del av lasten i havet och snart finner sig de fyra vännerna vandra i land på den obebodda ön Madagaskar…

Visst kanske premissen inte har lika mycket att komma med som t.ex. Monsters Inc. (2001) men tillräckligt för att vara intressant och underhållande. Fast det första jag tänkte när slutet kom var: Var det här allt? Kanske har man blivit kräsen efter sådana lyckokast som Shrek 2 (2004) men fakta är att den inte lyckades leva upp till förväntningarna. Filmen var okej, några välvalda skämt och trivsam ensemble men den saknar handling. Ofta står den bara och trampar vatten. Manuset saknar konflikt när den istället bättre skulle ha passat som ett halvtimmes barnprogram när den varken sätter gnista i karaktärerna eller låter dem utvecklas.

Animationen var något att reagera över då den jämfört med speciellt Hitta Nemo är undermålig. Vilket är lite överraskande med tanke på att tekniken borde ha utvecklats med tiden. Siktet verkar istället ha varit att efterlikna den äldre tecknade stilen. Vilket för oss tillbaka till passandet som barnprogram.
En sak som heller inte var väldigt god var röstagerandet. Speciellt Ben Stiller förvånande mig. Han fungerade inte alls så bra som jag förväntat. Kanske berodde det på det undermåliga manuset, eller att man är van vid hans snabbpladdrande improviserande komik. Ett plus är att stereotyperna inte är lika utbredda som vanligt, ett minus är att karaktärerna istället framstår som outvecklade. Det är främst David Schwimmers hypokondriska giraff som bidrar med de höga skratten. För att inte glömma de underbara pingvinerna – vad skulle filmen ha varit utan dem? Tydligt blir att Madagaskar passar sig bättre till en yngre publik som finner enkel underhållning i att se roliga djur på film. Vuxenskämten som annars Dreamworks brukar ösa på tycks oftast frånvarande. En någorlunda underhållande historia med en förvånansvärt tom eftersmak.

Madagaskar simmar i samma nivå som Dreamworks tidigare dopp i den animerade färghinken. Varken Madagaskar eller Hajar som hajar (2004) är några bottennapp – men de saknar det Shrek (2001) och Hitta Nemo har; En gjuten handling med klara konflikter och karaktärer. De filmreferenser som vi då och då bjuds är alltid ett säkert kort för att dra på smilbanden. Jag kan ändå känna att de är lite väl tagna ur sin kontext och finns där just för att referera, och inte för att passa bra in med handlingen. Att släppa två tama filmer efter varandra får ens vördnad för Dreamworks allt vackla och får en att fråga: Är Shrek allt de har?

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen