Filmkultur

Michael Clayton

Betyg 8

Michael Clayton (George Clooney) är en fixare på en av de största advokatbyråerna i New York. Hans uppgift är att ta hand firmans skitgöra genom att rensa upp i klienternas skumraskaffärer och struligheter med lagen. Därför är det Clayton som kallas in när en av byråns delägare, toppjuristen Arthur Edens (Tom Wilkinson), fått en ”uppenbarelse” och i sin psykiska instabilitet fått för sig att berätta sanningen om det kemiföretag byrån företräder i ett gigantiskt rättegångsfall där de anklagas för att ha orsakat flera bönders död.

Tony Gilroys regidebut är inte att leka med när han står upp till de förväntningar som byggts upp av hans manus till Jason Bourne-trilogin. I denna juristthriller tar han oss bakom kulisserna på advokatvärlden och de omoraliska val som görs där varje dag. Intrigerna underskattar aldrig sin publik och man känner sig välbehandlad när filmen är över. Spänningen infaller sig dessutom utan att filmen behöver sätta in en extra växel i tempot, vilket tillfaller Gilroys skicklighet. Alltid utmärkta Tilda Swinton är den som försöker rädda storföretagets rykte och delar Claytons intresse att tysta ned. Skillnaden är sättet de gör det på. Filmens nerv har mycket att tacka för den talang Clooney och Swinton levererar till sina roller.

Filmen håller sig på en tacksamt realistisk nivå. Det är inte bara stilen och innehållet som gör att tankarna förs till de thrillers som gjordes på 1970-talet i Hollywood, men längre än en mental jämförelse kommer inte filmen. Michael Clayton beskrivs lätt som både en snygg och smart film utan att man känner sig för snäll efteråt, men något revolutionerande är det inte. Förvisso klarar filmen av att bjuda på scener som även är starka och gripande men så drar den sedan till med en final som gör att den moraliska pekpinnen ändå viftas i ansiktet. Skönt nog viftas den inte allt för häftigt. Jag saknar även modet hos filmen att hålla oss på halster längre vad gäller filmens MacGuffin. Nu tillåts vi veta mer än huvudpersonen och att man ganska snabbt anar vad det är för ruffel och båg som döljes tar bort en del av det mysterium som skulle ha hjälpt filmen upp på stadigare fötter. Men en kompetent och stilren thriller som inte bara bjuder på en George Clooney i en av sina bästa rollprestationer utan också tät spänning kring skumma storföretag är alltid högaktuell. Michael Clayton är av typen thriller som allt för ofta saknas på biorepertoaren.