Filmkultur

Next

Har du någon gång velat veta vilken raggningsreplik som ska fungera bästa när du ska stöta på någon på krogen?…

Har du någon gång velat veta vilken raggningsreplik som ska fungera bästa när du ska stöta på någon på krogen? Då hade du önskat att du hade samma förmåga som Chris Johnson. Han kan nämligen se två minuter in i sin framtid.
Nicolas Cage spelar mannen som för att dölja sin förmåga och leva ett så vanligt liv som möjligt jobbar som trollkarl i Las Vegas. Baserad på en science fiction novell av genremästaren Philip K. Dick (Blade Runner, Total Recall, Minority Report) bådar det alltid gott för en intressant premiss. Men som man såg med en annan Dick-filmatisering, nämligen Paycheck, så behöver det inte betyda att filmen faktiskt blir bra.

Att Lee Tamahori har gjort den skakande Krigarens själ i hemlandet Australien är lätt att glömma om man tittar på hans karriär i Hollywood. Förutom att ha gjort den sämsta James Bond-filmen i hela franschisens historia så kom han senast med den usla xXx 2: Next Level. Han har inte blivit bättre. Om det inte vore för de stjärnprydda namnen och Hollywoodpengarna skulle Next lätt kunna misstas för en tv-film på The Sci-Fi Channel.

Next är en sådan film som faller så fort du börjar egna en enda tanke åt den. Logiken rämnar då direkt. Om Chris kan testa olika versioner av framtid för att se vilken som passar bäst kan man ifrågasätta en hel del av vad som händer under filmen. Visst får vi en klockrent underhållande scenuppvisning på hur Chris genom sin förmåga undviker att bli tagen av vakter eller hur han utan att bry sig traskar genom en eldstrid. Men vad vi också får är ett av filmhistoriens plattaste skurkporträtt tillsammans med ett slut som gör att man bara vill förkasta hela filmen. Såhär oinspirerad har vi aldrig sett annars talangfulle Julianne Moore som FBI agenten i jakt på Chris förmåga, medan Cage gör en Tom Hanks i Da Vinci koden och lägger till sig med en nackfrilla.

Om filmen inte koncentrerat sig lika mycket på att vara en kärlekshistoria, som den i grund och botten faktiskt är, utan satsat på ett superhjälte tema istället så hade underhållningen definitivt blivit större. Chris klärvoajans uppbådar ju emellertid till en hel del intressanta användningsmetoder med komiska konsekvenser som följder. Upplägget är därför rätt småkul med en del spännande scener, men i slutändan blir det mest fånigt. Next är ännu ett olyckligt fall av kass regi. Smått underhållande men platt är den bästa beskrivningen på den här lättglömda science fiction som säkerligen skulle fungerat bättre om den släppts direkt på dvd.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen