Filmkultur

Poseidons hemlighet

Året 1972 var ett gott år för genren som under discodecenniet hade sin guldålder – katastroffilmen. Det var året då…

Året 1972 var ett gott år för genren som under discodecenniet hade sin guldålder – katastroffilmen. Det var året då Skyskrapan brinner och S.O.S. Poseidon raserade på biograferna och drog in kopiösa mängder med pengar. Några år senare var genren inte lika het på gröten men producenterna gjorde fortfarande det yttersta för att krama ur de sista penningarna ur det döende filmslaget. Poseidons hemlighet, eller Beyond the Poseidon Adventure som är dess originaltitel, är ett typexempel på detta och är utan svårigheter att gissa en uppföljare på tidigare nämnda film. Även om Poseidons hemlighet gjordes sju år efter originalet så tar den vid redan morgonen efter föregångarens handling.
Mike Turner är kaptenen på en liten belånad godskuta som förlorar sina varor under den häftiga stormen då kryssningsfartyget Poseidon förliste. När han och sina två skeppskamrater på morgonen efter får nys på att ett skeppsvrak har skett luktar han pengar på långt håll och vänder skutan mot det förlista fartyget i jakt på bärgat gods. Oturligt nog för honom så är de inte ensamma då bara minuterna efteråt kommer en till båt fram vid Poseidon. Gruppen ger sig ned i det upp och nedvända fartyget och finner sig snart lika fast där som de få överlevande de träffar på under sin färd genom båtens förvridna rum och korridorer.

Förutom själva katastrofelementet så är det viktigaste kriteriet för en äkta katastroffilm en bländande skara kändisar i rollerna. Poseidons hemlighet bjuder också på en stjärnspäckad ensemble av enformiga karaktärer – Sally Field som den klantiga, oftast mest irriterande, comic relief, Telly Savalas som den misstänksamma samariten, Jack Warden som blind, Peter Boyle som bråkstake och Karl Malden som skröplig sidekick. Stjärnglansen är därför inte mycket att klaga på – deras framträdande något helt annat.

Michael Caine är vresig hela filmen igenom och det är bara ett fåtal gånger som han tar ner garden och visar någon form av mångsidighet i sin karaktärs emotionella register. Kanske var det för att han året innan hade spelat huvudrollen i Irwin Allens Katastrofplats Houston, förmodligen den sämsta av alla katastroffilmer som gjordes. I den filmen visade han på ett ännu mindre register – han skrek konstant. Av någon anledning hade han inte tagit hinten av den totala floppen som den filmen var och bestämde sig för att återigen ta en roll i en Irwin Allen-film, nämligen denna – min högst personliga gissning är att det är därför han är så vresig i Poseidons hemlighet. Några år senare var han i och för sig med i Hajen 4 – Återkomsten så förmodligen var han bara girig. Tur för honom så är han en skådespelare som jag alltid finner underhållande att se – vare sig han är arg eller glad.

Tillsammans med Katastrofplats Houston och When Time Ran Out har Poseidons hemlighet fått epitetet som en de sämsta av vad katastroffilmsgenren hade att erbjuda under guldåldern på 1970-talet. Alla tre producerades, och i vissa fall regisserades, av katastroffilmens plastpappa Irwin Allen – ”The Master of Disaster”. Filmen var dessutom ett sådant fall där recensioner och biointäkter gick hand i hand och blev en stor flopp. Inte bara publiken och kritikerna rynkade på näsan åt det sjunkna skeppet utan också skådespelarna – birollsinnehavaren Angela Cartwright har i en intervju efter filmens premiär citerats säga: ”I was disappointed in certain aspects of the film and in hindsight I realize it was really a film about water, fire and stunts.” Inget nödvändigtvis fel med det!

Filmen öppnar upp med en scen som osar dåligt produktionsvärde på lång väg, men den arbetar sig under filmens gång upp från de låga förväntningarna och bjuder på ett par kulisser som är lite krut i. Poseidons hemlighet är en av dessa uppföljare som är totalt onödiga men ändå bjuder på fullt godkänt underhållning om man gillade originalet. Här får vi ett återbesök till Poseidon som denna gång till och med pepprats med kulsprutedueller! Ibland kommer man till filmer som inte riktigt når några höjder kvalitetsmässigt, men där underhållningsvärdet får dig att titta vidare. Poseidons hemlighet är en sådan film.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen