Filmkultur

Reno 911!: Miami

Betyg 6

På en handfull biografer i Sveriges storstäder har en långfilms spin-off av Comedy Centrals gö’roliga tv-serie Reno 911! premiär. Serien som är inne på sin femte säsong är i essens en parodisk tagning av gamle realityklassikern ”Cops”. Framför kameran står den mest otippade grupp poliser du någonsin kan tänka dig. Till gruppens lycka blir Reno-polisen inbjuden till ett poliskonvent i Miami, av enda anledningen att ALLA poliser är inbjudna. Och vore det inte självklart om inte den mest inkompetenta poliskåren i USA hamnar mitt i ett terroristattentat och själva måste ta hand om all brottsbekämpning i den soliga staden.

Mycket av serien grundar sig på improvisation. I filmen har det självklart varit en del manusskrivande för att skapa en struktur men det märks att dialogen även här har varit fri. Detta innebär att man får hänga med i dialogerna för att inte tappa bort sig i skämtandet och humorn är annorlunda uppbyggd än det vanliga trycka upp i ansiktet skojandet. Till de negativa sidorna så gör denna lättvindighet med storyn att filmen saknar en stark stomme att stå på. Borat lyckades genom sin gapflabbframkallande satir och även om Reno 911: Miami skojar med genrens konventioner så är scenerna för lösryckta så att filmen som helhet inte lever upp till de stundom genialiskt roliga sekvenserna som är dess höjdpunkter. Visst är det underhållande men något stegrande tempo mot klimax uppstår aldrig och filmen tenderar därför att bli som ett extra långt tv-avsnitt.
Samtidigt är approachen och humorn oförskämt simpel där komiken är förvånansvärt välbalanserad utan att göra övertramp med för grova skämt. Här är det gräddan av komiker som vet hur man levererar improvisationer och repliker som gör att karaktärerna känns som riktiga människor. Inte minst skämten är härligt jordnära.

”The Office” fast med poliser är inte en helt oäven beskrivning även om humorn inte är lika lysande som i Ricky Gervais serie. Skådespelarna är inte några stora namn i branschen, medan Paul Rudd dyker upp i bästa Tony ”Scarface” Montana imitation. Höll ögonen uppe för ett roligt cameobesök av en viss actionskådis.
I USA finns filmen redan på dvd i en Uncut version med ett par förlängda scener som man förstår varför man klippte bort. Snarare än att bjuda på något nytt så drar de ut scenerna och ger dem sämre komisk tajming.
Formen är inte den bästa för en långfilm på bio där den saknar drivkraft med en närmast icke-existerande handling som bara är en ursäkt för att placera dem i Miami, mycket mer händer egentligen inte sedan. Men Reno 911: Miami är enkel, underhållande och bara kul! Om jag inte var ett fan av gänget innan så är jag det nu. Jag vill ha mer Reno 911!