Russian Ninja, The

|

I svensk historia har vi bara en riktig actionregissör – legenden och landsflyktingen Mats Helge (Anders ”Livvakterna” Nilssons mentor), som med sin The Ninja Mission (1984) kanske gjorde den främsta svenska actionfilmen till dags dato. Att han pga. skatteskäl varit tvungen att hålla sig borta från Svea Rike har inte hindrat honom från att fortsätta göra sina b-aktiga actionfilmer. År 1990 kom denna danskproducerade ninja film som, ärligt talat, är det sämsta jag sett på väl länge. Bortsett från den sköna 80-talsmusiken av Danny Young, så fungerade Russian Ninja endast att skämmas för eller att skratta åt. Handlingen är något en actionstungen tonårskille kunde ha knåpat ihop. Såhär står det på DVD-omslaget: (en dvd-produktion som måste nämnas vara den sämsta genom tiderna).
”En skoningslös terrorgrupp, som handlar med vapen och knark vill underminera de bra relationerna mellan öst och väst. Deras plan är att pressa en västlig statsman på viktig information genom att kidnappa hans dotters fästmö. En f.d. FBI agent Mark Robinson blir anlitad av väst för att eliminera terroristerna och förstöra deras planer. Men KGB har sin egen strategi för att förstöra denna sammansvärjning, en konstig enmans dödspatrull känd som The Russian Ninja. Liken blir snabbt många när dessa två krigare kämpar mot tiden och varann i denna explosiva action upplevelse.”

Beskrivningen både belyser och förvirrar. Något om FBI nämns aldrig och vad tusan The Russian Ninja håller på med är fortfarande ett gigantiskt frågetecken efter filmens slut. Historien är inkonsekvent, ologisk och allmänt dum. På alla aspekter brister det utom ett – originaliteten. Vem kommer på tanken att göra en film med en rysk ninja? Det är just denna anledning som kan få en att se filmen – Mats Helge kan faktiskt det där med stereotypiska och superklyschiga actionfilmer.
Anders Nilsson var en stor bidragare till denna film, vilket inte talar tills hans fördel. Han står för foto, klippning och okrediterad regi och manus. Blir alltså honom mycket kan skyllas på. Ljussättning och klipp är nämligen i värsta laget – man kan inte undgå att se den som en lågbudgetrulle med sin taskiga misé-en-scene. Inte ens actionscenerna är något att ha. Alla slagsmål kunde lika gärna ha gjorts av ett par stinna gymnasiestudenter. Att Mats Helge degenererat så mycket sen The Ninja Mission är bara trist, om än att man fortfarande ser alla hans kännetecken.

Något flöde eller realism i dialogen (som är på engelska) existerar inte. Vad gäller agerandet så är det i sämsta laget. Filmens femme fatale går runt i majoriteten av filmen i en stor skinnrock, hatt och solglasögon, utan någon hänsyn till tid på dygn eller ljusstyrka. Harley Melin, i rollen som Phil, saknar sådan inlevelse i sitt skådespel att man för ett ögonblick får för sig att han kanske är en dubbelagent, men det visar sig snart att han bara gör en av de absolut sämsta skådespelarinsatser jag sett. Självfallet är alla dubbade, mer eller mindre bra.

Om någon skulle ha gått in i mitt filmtittande skulle de sett mig leva mig in i filmen med stor inlevelse. Jag kunde inte hindra mig själv att sitta och vilt protestera under filmens gång. Fastän underhållande på sitt eget skräpaktiga sätt så undrar man ständigt vad karaktärerna egentligen håller på med. För detta är det enda värdet – den är så usel att den blir skrattretande. Kombinera en kass dvd-utgåva och en pinsamt dålig film – så står det fullt klart att det inte finns några skäl att köpa The Russian Ninja. Det vill säga om man inte älskar taskiga b-filmer av en regissör med kultrykte, då kanske man lägger filmen i en låda i väntan på rätt filmkväll.

Betyg 2

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.