Filmkultur

Scary Movie 3

Betyg 4

I mitt irrande genom den virtuella filmvärlden på nätet snubblade jag en dag över nyheten att komediregissören David Zucker skulle överta rodret till den nästa installationen i Scary Movie följetongen. En man som tillsammans med sin bror Jerry och kollegan Jim Abrahams skapat några av de roligaste filmerna genom tiderna – Titta vi flyger (1980), Nakna Pistolen (1988) och Top Secret (1984). Lägg där till manusförfattaren Pat Proft som skrivit ett par riktiga komikklassiker (á la Nakna Pistolen och Hot Shots filmerna) så förstår man att mina förhoppningar stegrades inför en film som jag annars skulle ha sett på med vämjelse.
Medan Scary Movie klarade sig med ett par roliga scener, förutom de hemska och osmakliga skämten, innehöll dess uppföljare en ännu större uppsjö av smaklösa sex och drogskämt som resulterade i en av de mest hemska filmer som gjorts. Men när nu de avskyvärda Wayans bröderna skippat skeppet så såg jag ljus i slutet av tunneln.

Liksom sina föregångare drivs det med succéfilmer och denna gång får vi återigen följa Cindy Campbell som numera är journalist. Hon och hennes nyvunna vänner råkar ut för många märkliga händelser exempelvis konstiga cirklar ute på fälten och mystiska videoband. Cindy måste nu ta reda på sanningen bakom alla märkliga händelser.

Redan i svallvågorna efter annonserandet att det skulle bli en tredje Scary Movie så frågade man sig varför? När sedan Zucker och Proft hoppade ombord så förstod jag ännu mindre. Varför heter den Scary Movie 3? Kanske ändrade sig manusförfattarna efter namnet då det först gicks ut med att det var dags att skämta med fantasy genren och dess senaste succéer med Sagan om ringen och Harry Potter och istället försökte koncentrera majoriteten av skämten på skräckfilmer. För några fantasy parodier förekommer inte i den släppta filmen men det står ändå klart att Scary Movie-serien bara har blivit ett åkdon för Dimension Films att kunna göra parodi på aktuella biosuccéer utan att behöva göra det speciellt bra. Att det redan har lagts grunden för en fjärde film gör det inte bättre.

Jag kan direkt säga att jag uppskattar denna film oerhört mycket mer än dess föregångare, borta är alla dessa hemska skämt som Wayans bröderna släpades med och istället utbytt mot en humor som tilltalar mig mycket mer. I retrospäkt så finner man dock att Proft koncentrerat alldeles för mycket av sin energi på att göra parodi på de senaste årens storfilmer utan att rama in det i en vettig handling eller låta de besökare som inte sett 8 mile (2003), Signs (2002) eller The Ring (2002) förstå vad filmen egentligen skämtar med. För om man inte sett de nämnda filmerna så flyger minst 75% utav skämten ut genom fönstret. Efter den taskiga Wrongfully Accused (1998) borde jag ha anat att Proft tillslut tappat gnistan men att han skulle ha hamnat så här lågt att inte ens kunna skriva ihop en helgjuten parodi.

Mina förhoppningar steg emellertid inte endast av männen bakom kameran utan även av en skådespelare som jag vet kan leverera skrattanfall hos mig själv. Vissa kanske tycker att han är skräp men Charlie Sheen var hysteriskt rolig i de båda Hot Shots filmerna, och även gjorde en helt klart duglig insats när han tog över efter Michael J. Fox i den roliga tv-serien Spin City (1996-2002). Även nu bevisar han att han har komikådran i sig och förhoppningvis ser vi honom i fler komedier i framtiden. Ett annat kärt återseende är Leslie Nielsen som den amerikanske presidenten. Efter ett par floppar och besvikelser i slutet på 90-talet är det skönt att se honom i en Zucker film igen. Att han sedan gör en kul referens till sin roll i Zuckers Titta vi flyger gör bara att filmälskaren i än klappar händerna.
Anna Faris gör som vanligt sin lite blåsta och förvirrade Cindy i samma stil som tidigare. Inte mycket mer att säga där.

Nu när jag spottat ut allt det negativa jag ville säga så kan jag tillslut tillkännage att som helhet var Scary Movie 3 en underhållande episod. Humorn som jag så länge saknat på biograferna slåss jämsides med filmens brister. För den som sett de tidigare nämnda filmerna som det skämtas mest med så finns det en hel del parodiskämt att hitta, men annars finns även en hel del riktigt roliga scener i filmen som jag fortfarande skrattar åt. Fastän fortfarande en liten besvikelse så tycker jag den är värd att se. Inte minst för att ha nåt att skratta åt i vårt kalla väder.