Filmkultur

Shogun Assassin

Shogun Assassin

Shogun Assassin är baserad på en japansk tecknad serie, manga, från 1960-talet, som när den publicerades i USA döptes om till ”Lone Wolf & Cub”. År 1972 släpptes Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance, den första av sex japanska filmer i en serie som kallats för ”Baby Cart”-serien med Tomisaburo Wakayama som Itto Ogami, Lone Wolf.
Man bävar för när den amerikanska filmindustrin lägger an sina pengastinna fingrar på utländska produktioner och spottar ur sig illaluktande remakes och unkna omklippningar. Men 1980 när den amerikanske producenten Robert Houston bestämde sig för att rota i den kritiker och publikrosade ”Baby Cart”-serien blev det faktiskt riktigt lyckat. Med hjälp av en finslipad filmsax klippte han ihop början av första filmen med delar ur den andra filmen, Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx, och efter klistrande och knåpande uppstod Shogun Assassin. En kultförklarad samurajfilm som på senare år fått ett uppsving tack vare sitt framträdande i Quentin Tarantinos Kill Bill Vol. 2 där The Brides dotter ber om få att se den som godnattsaga. Dubbad till engelska och med ett nytt elektroniskt soundtrack av Mark Lindsay fick filmen med hjälp av legendproducenten Roger Corman biodistribution. Engelsmännen fick emellertid hålla sig då filmen blev indragen och förbjöds under moralpanikstämpeln ”Video Nasty”.

Att delar ur den första filmen klipptes in var för att få lite bakgrundshistoria till Lone Wolf. Handlingen i sig är sparsam, och då drar man det rätt långt. Lone Wolf är den främsta bödeln i shogunatet. Så pass att den ondskefulle shogunen själv finner det bäst att göra av med sin undersåte. Lönnmordet misslyckas och istället får Lone Wolfs fru sätta livet till. Förråd och lämnad ensam med sin nyfödde barn ger sig den hämndlystne samurajen ut på en helvetesfärd som kantas av blod, kroppar och dödliga motståndare.

Filmen är 86 minuter av närmast uteslutande fightingscener som bara blir blodigare och blodigare. En stridsscen tycks bryta ut var 90:e sekund. Allvarligt talat. Blodet sprutar i kaskader som lätt skulle ha vunnit både guld, silver och brons om det funnits en sådan OS-gren. Blodbadsbaletten kommer så överraskande och så överdrivet att jag inte kan annat än skratta hejdlöst åt det. Det är hyper-våldsamt, samvetslöst och fasansfullt underhållande. Den amerikanska klippningen är ibland lite förvirrande men aldrig har någon samurajfilm varit så rolig att se på. Tack vare bokstavlig översättning och kulturella missförstånd är filmen belamrad med dålig grammatik och härligt citatvänliga repliker. En favorit är när sonen Daigoro håller räkningen på hur många sin far bragder om livet:

”When we’re on a mission, I keep count of how many ninja my father kills. He says not to keep count, only to pray for their souls. But if I don’t keep count, I don’t know how many souls to pray for. So I keep count. So far it’s three hundred and forty-two.
(three ninja women ambush Lone Wolf. He swiftly kills them)
Three hundred and forty… five.”

Trots att filmen i essens är ett hafsjobb av klippning och dubbning blir man ändå rätt tagen av far och son relationen. Handlingen är i princip icke-existerande men det är just filmens oförskämda tour de force i action som gör den till vad den är. Svärdduellerna är Kurosawa på droger, fotot är betagande och stämningen rå. För entusiasterna är denna kultfilm obligatorisk, för de oinvigda är den ett måste på att se-listan. Själv älskar varje sekund av denna banala och blodsprutande hämndfest. Lone Wolf är en hård hjälte utan like som låter svärdet tala. En som man definitivt borde ta på blodigt allvar. Ursäkta ordleken. Originalet, Baby Cart-serien, är överlägsen men Shogun Assassin är en sjuhelvetes underhållande introduktion till en av de våldsammaste och hänsynslösa hjältarna i filmhistorien.

They shall pay. With rivers of blood!

Betyg 8