Filmkultur

Snakes on a Plane

Allting började med när ett gäng Hollywoodproducenter skämtade om vem som kunde komma på den värsta idén för en film….

Allting började med när ett gäng Hollywoodproducenter skämtade om vem som kunde komma på den värsta idén för en film. Fast egentligen startade vad som skulle bli en av senare års mest hajpade fenomen när manusförfattaren Josh Friedman (War of the Worlds, 2005) nämnde filmen i sin blogg. Förhandsintresset blev plötsligt enormt och en explosion av bloggar, fejkade trailrar, parodier och forum tog över Internet. Allt för att titeln är lite småkorkad. Lägg därtill Samuel L Jackson och årets största hajp var ett faktum. Under en period var det tal om att filmen skulle byta namn till det betydligt mindre charmiga ”Pacific Air Flight 121”. När Samuel L Jackson fick höra det svarade han helt enkelt: ”We’re totally changing that back. That’s the only reason I took the job: I read the title.”Ett par månader efter att filminspelningen var klar bestämdes det efter det stora fanintresset på Internet att spela in lite nya scener och höja åldersgränsen på filmen.

FBI agenten Nelville Flynn ska eskortera ett vittne med flygplan mellan Hawaii och Los Angeles. Problemet är att maffiabossen som ska vittnas mot tänker släppa lös 450 ormar på samma plan. Nelville är bestämd på att få sitt jobb gjort, men kommer han hinna bli av med ormarna i tid?

Visst låter det som en b-rulle och ärligt talat håller de första tio minuterna i tv-filmsklass. Men så fort vi går ombord planet och lär känna dess passagerare. Då börjar det roliga. Snakes on a Plane är nämligen en film som vet precis vad den utger sig för att vara och levererar. Det betyder inte att den medvetet är dålig eller är det. Snarare så bjuder den på en simpelhet med precis rätt dos camp.
Störst anledning till att början inte fungerar lika bra som resten av filmen hänger främst på Nathan Phillips som spelar vittnet med nästan noll inlevelse. Samuel L. Jackson å sin sida lever upp till sin image av coolhet. Resten av passagerarna är karikatyrer på rätt nivå. Den tvångstankebundna rap artisten; Paris Hilton kopian med sin minihund; Den modiga flygvärdinnan och en spelgalen livvakt. Inget avancerat, utan på den lättsamma Hollywoodnivå som erfordras.

Filmen är överraskande brutal och man kan inte låta bli att känna skräckblandad njutning åt alla sätt ormarna dödar passagerarna på. Att åldersgränsen höjdes blir snabbt väldigt förståeligt. För att inte säga att Snakes on a Plane är bland det bästa man sett i skräckväg i år när det kommer till effekter. Logiken är inte den bäst men det är högst underhållande ändå. Filmen lider främst så fort fokus inte hamnar på passagerarna eller ormarna. Man önskar bara att Jackson skulle få fler coola repliker att säga. Kalla den småkorkad, ett överhajpat jippo eller rent av grym. Du skulle ha rätt i allt. En del av birollerna skulle man helt klart ha kunnat göra något mer utav och det mesta som rör sig utanför planet är tämligen ointressant. Ta den inte seriös utan ha bara kul med det hela och gå in i filmen med det i åtanke så kommer du att få en underhållande och effektiv skräpfilmsupplevelse framför dig. För det går inte att värja sig för Snakes on a Plane!

I’ve had it with these mother fucking snakes on this mother fucking plane!

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen