Filmkultur

Speed Racer

Wachowski-bröderna som skapade filmhistoria med fenomenet Matrix, och sedan skämde ut sig själva med dess två uppföljare, är äntligen tillbaka….

Wachowski-bröderna som skapade filmhistoria med fenomenet Matrix, och sedan skämde ut sig själva med dess två uppföljare, är äntligen tillbaka. Med hjälp av dagens teknologi och en bländande visuell genialitet har de fört till liv den gamla 1960-tals animéserien Speed Racer. TV-serien var den första riktiga framgången för animé i USA och blev en stor hit på televisionerna på andra sidan Atlantoceanen. Att göra en film av tv-serien har varit ett projekt som legat och grott i över ett decennium innan de båda bröderna fick det i sina händer. Nu har de förvandlat den gamla mangan till 134 minuter bilaction som mer påminner om ett ecstacyrus än om en film. Bröderna har nämligen skapat en färgexplosion till popunderhållning som är ren och skär filmmagi. Speed Racer handlar om fart, racing, familjelojalitet och ondskefull kapitalism. Allt till färgkoordinerade ränder och oceaner av digitalt framkallade färger i en nyskapande fräscht visuellt universum som mer liknar ett konstverk än en film.

Speed Racer är en naturbegåvning bakom ratten och formligen flyger fram över banan under tävlingarna. Han kör för sin kärlek till sporten och till minnet av brodern Rex Racer som omkom i en tävlingsolycka. När Speed tackar nej till en stor sponsor som vill köpa sig in i familjen Racers racingstall med ett både lukrativt och frestande erbjudande inser han vikten av lojalitet och ära.

Så vem vänder sig då denna film till? Speed Racer vänder sig till animéfetischister, fans av tv-serien och tolvåriga pojkar. Att filmen blivit en flopp i USA är därför ingalunda en överraskning. Det är för larvigt för de äldre medan de yngre får epileptiska anfall. Filmens ambivalens gentemot sin publik är utan tvekan dess största problem. Från barbarism på vägen till att yngsta sonen har en apa som sidekick och äcklat pratar om tjejbaciller gör det svårt att dra till med adjektivet ”helgjuten”.

Emile Hirsch är kanske den mest intressanta shooting star aktören just nu från Hollywood. Efter ett imponerande smakprov i den överraskande bra The Girl Next Door så kom framträdandet som tillhör en av Oscarakademiens största fadäser genom tiderna när Hirsch inte nominerades för sin roll i Into the Wild. I denna annorlunda film gör han som resten av ensemblen, ett lekfullt och ömsint porträtt, även om det måste påpekas att Christina Ricci är förvånansvärt nedtonad till den grad att hon försvinner i bakgrunden. Dialogen är av det simplaste och ödesmättade slaget.

Det Speed Racer bjuder på är inte livsbejakande, meningsfull eller för den delen endast en plastig yta av kulörer och datoranimationer. Helt utan mening och innehåll är den långt ifrån, Wachowskis trycker på teman kring ära och lojalitet, för att inte nämna att man kan förändra världen genom racing. Helst med lite fula tricks installerade under karossen. Vad som gör det lättast att fokusera på yta när man talar om filmen är att innehållet är sekundärt. Speed Racer är en fantastisk visuell färgfest som verkligen, utan att blinka, är en film som kör i sin egen klass. Ibland är det svårt att smälta att det är en film man har upplevt. ”Matrix”-bröderna Wachowskis kärlek till film och stora visioner har skapat något som inte är det nya filmiska mästerverk man hade hoppats på men istället bjöd de på en helt ny filmupplevelse.

Go Speed Racer Go!

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen