Filmkultur

Stardust

Utanför den engelska byn Wall ligger den kullerstensmur som byn fått sitt namn ifrån och som bevakats i århundraden för…

Utanför den engelska byn Wall ligger den kullerstensmur som byn fått sitt namn ifrån och som bevakats i århundraden för att hindra människor att ta sig över den. På andra sidan väntar nämligen Stormhold, en förtrollad värld, dit den trotsige Tristan Thorne beger sig för att hämta en fallen stjärna åt sin stora kärlek. Snart inser han att den stjärna han gett sig ut för att finna egentligen är en färgstark ung kvinna som skadat sig under sin kosmiska resa.

Layer Cake regissören Matthew Vaughn gör sitt yttersta för att ingjuta magin från Neil Gaimans succéroman ”Stardust” i sin filmatisering. Resultatet är ett fantasyspektakel fullt av alla ingredienser som utgör en bländande saga – äventyr, romantik, trolleri, pirater, häxor och maktgalna prinsar. Effektfullt, hisnande, underhållande men tyvärr också väldigt tramsigt. När vi inte bjuds på läckra vyer av det förtrollade riket hoppar vi mellan den ena larviga stereotypen efter den andre. Karaktärerna är nämligen lika tvådimensionella buttericksfigurer som marknadsföringen har fått oss att tro. Robert De Niro är macho man, Michelle Pfeiffer wicked witch och Claire Danes shining star för att nämna några. Att bjuda på en ensemble som är lika stjärnsprakande som dess handling är imponerande men hjälper inte så mycket mot slarvigt skrivna porträtt.

En vacker originell vuxensaga har förvandlats till ett putslustigt barnäventyr, även om den inte är utan sina kvalitéer. För trots att Vaughn dravlar bort kärlekshistorien så har vi ändå kul på vägen. Jag kan inte sluta skratta varje gång de döda prinsarna dyker upp och finalens svärdduell är kittlande roligt utförd. Om det är någonting som funkar är det nämligen när äventyrsmomenten får mest utrymme. Debutanten Charlie Cox som unge Tristan gör inte det lättaste för oss att skapa sympati för honom, vilket på så sätt skadar ens engagemang, men han gör inte heller allt för dåligt ifrån sig.

Stardust är inte den mest tindrande stjärnan på fantasyhimmeln, ett magiskt äventyr utan någon förtrollning. Ett slarvigt berättande utan levande karaktärer gör det svårt att leva sig in i världen men filmen är fylld med tillräckligt många skratt och en lekfullhet att det är en saga man gärna lystrar sig igenom. Vaughn håller igång tempot när alla jagar genom land och rike efter stjärnan Yvainne som framförallt trånar efter kärlek. En rolig Ricky Gervais och en image-upphållande Robert De Niro lockar de högsta skratten och om man bara gjort allt mindre plåjigt så hade Stardust varit given efterträdare till härliga The Princess Bride.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen