Filmkultur

Superhero Movie

När Aaron och Jason för tredje gången tilläts göra en parodifilm i form av årets Meet the Spartans var man…

När Aaron och Jason för tredje gången tilläts göra en parodifilm i form av årets Meet the Spartans var man legitimt benägen att förklara genren för död, och helst begraven. Filmerna hade degenererat i en skala som var svår att ens greppa – 80 minuter utan handling, och utan IQ, spottandes idiotiska skämt efter skämt ut på rad. Så kommer Superhero Movie och plötsligt syns nu ett ljus i slutet av tunneln. En räddare i nöden. Det ska sägas att filmen definitivt inte är någon Hot Shots, inte ens en Scary Movie 3, men det den gör är att inge hopp igen om att parodier faktiskt kan vara någorlunda underhållande.

Producerad av David Zucker, även om det inte längre ger den resonans som den en gång gjorde, och Robert K. Weiss så fanns det ändå gamla rävar bakom kameran. Superhero Movie går ifrån trenden att bestå av en samling av den ena populärkulturreferensen efter den andre och istället har en sammanhängande handling, som i essens går ut på att skoja med Spider-Man (2002).

Unge losern Rick Raker (Drake Bell) blir av misstag biten av en genmanipulerad dragonfly och får superkrafter. Han är dessutom förälskad i sin snygga granne och måste slåss mot ondskefulla The Hourglass som behöver suga livsblodet ur en person varje dag för att överleva.

Regissören Craig Mazin som spenderade sin parodilärlingsperiod på Scary Movie 3 & 4 som manusförfattare. Meriter som inte direkt inger något starkt förtroende och Mazin har inte heller tagit tillfället i akt och utvecklats. Humorn är densamma, mellanstadieaktig blandas med ett fåtal säkra skratt medan skavankerna gör sig konstant närvarande. Som vanligt är det roligast om man sett filmerna som det skämtas med men det går ann utan att ha njutit av Batman, Fantastiska fyran eller X-Men också.
En riktig parodi är inte en parodi utan Leslie Nielsens medverkan, kungen av parodierna. Idag är han inte den kvalitetsstämpel som han en gång var men han har genrens komiska tajming i blodet. Drake Bell är inte tokig alls som vår hjälte medan Christopher McDonald gör en av sina bästa prestationer när han har kul som filmens skurk.
Superhero Movie är långt ifrån bra film och visst kunde det ha blivit så mycket roligare, men den lyckas stå på sina egna två ben och bidrar till ett par skratt som inte alls sitter helt fel. Nu hoppas vi bara på att även alla lite väl uttjatade pott- och sexskämten kunde börja bli en minoritet bland skojandet och inte tvärtom. Tillsvidare får vi nöja oss med de skratt vi kan få, trots att det fortfarande är av den undermåliga nivån.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen