Filmkultur

Taken

Taken är en intensiv actionthriller med amerikansk/franskt ursprung som långsamt har premiär över världen. Liam Neeson spelar den före detta…

Taken är en intensiv actionthriller med amerikansk/franskt ursprung som långsamt har premiär över världen. Liam Neeson spelar den före detta CSI-agenten Bryan som flyttat nära sin ex fru för att försöka bygga upp en ny relation med sin dotter genom att råda bot på sin tidigare frånvaro i hennes liv. När hans dotter under en resa till Paris tillsammans med en kompis blir kidnappad har Bryan bara 96 timmar på sig att rädda henne från att säljas som prostituerad och en jakt på hennes kidnappare tar sin början.

Om ni trodde att Liam Neeson inte kunde bli hårdare än hippie Jedin Qui-Gon Jin i Star Wars så har ni inte sett Taken än. He is one bad m*therf**ker, för att uttrycka det blunt och på engelska. Manusduon Luc Besson (som även står som producent) och Robert Mark Kamen, som tidigare kollaborerat med bl.a. Det femte elementet och Transporter, har skrivit ett tätt och målmedvetet manus som dessutom slängt in det högaktuella ämnet trafficking. De gör ett effektivt jobb att etablera karaktären Bryan. Vi vet var vi honom, vi vet vad som är viktigt för honom, vi vet att det är det enda han har och värderar. Ta det ifrån honom och se vad som händer. Inget överkomplicerat och det blir aldrig tråkigt. Tid för eftertanke finns det aldrig utan pang på från ledtråd till ledtråd.

Regissören Pierre Morel har gjort ett bra jobb med att framhäva Neeson som en actionhjälte. Trots att Neeson ändå är lite åldern kommen så känns det plausibelt genom snygg klippning, iscensättning och ljudeffekter att han skulle kunna knocka omkring med skurkar. Fast inte så överraskande med tanke på att det var Morel som regisserade den suveräna actionfilmen a.k.a. Parkeur-uppvisningen Banlieu 13 (2004). I andra roller kan vi se Maggie Grace som dottern Kim och Famke Janssen som före dettan Lenore, men det här är Neesons film. Ingen annans.

Nackdelen är att filmen inte är vidare unik. Även om det är välregisserad action så är historien i sig inget nytt på middagsbordet. Löjligt ologiskt beteende slipper vi, detsamma gäller fåniga over-the-top sekvenser á la Transporter, utan det här är rakt på sak med en gnutta modern kriminalitet inslängd för att krydda det med en obehaglig vardagssanning i under världen. Mer blir det aldrig och det är inte så tokigt det heller. Tillskillnad från t.ex. Banlieu 13 så har filmen emellertid ingen gimmick som parkeur att lyfta fram den. Taken är en bra action. Punkt. Jag skulle istället kalla den för den perfekta hyrfilmen, inte maffig nog för bio men tillräckligt kvalitativ för hemmavisning.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen