Filmkultur

Talladega Nights

Betyg 6

Efter succén Anchorman: The Legend of Ron Burgundy återvänder regissören Adam McKay och skådespelaren Will Ferrell med ännu en skönsjungande titel som de båda skrivit tillsammans. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby är en lika hysterisk komedi med samma absurda humor som alltid. Filmen utspelar sig på NASCAR banan där racerföraren Ricky Bobby lever efter vad sin far sa en dag innan han försvann för många år sedan: ”If you’re ain’t first, you’re last”. Han gör det han alltid drömt om, kör fort, riktigt fort, har en pingla till fru, Carley, och två helvetiska barn, Walker och Texas Ranger, men när allting tycks gå hans väg stegar plötsligt en konkurrent fram. Fransmannen Jean Girard…

Precis som i Anchorman får vi en alldeles unik och skruvad historia om den amerikanska drömmen som tycks leva i sin egen värld. Förvänta er inga framtida klassiska scener såsom nyhetsteamsfajten i nämnda film, men en hel del hysteriska sekvenser bjuds det på. Komedin når emellertid aldrig några hållbara höjder utan stapplar sig fram mellan toppar och dalar som ibland blir en aning långsamma. Trots att den helgjutna känslan uteblir så övertygar Will Ferrell fortfarande att han är någon att lita på och bland dagens komiker är det inte många som kommer upp i hans improvisationskaliber. Han har dessutom en vana att omge sig med en krets av lika duktiga birollsskådespelare som gör att filmen blir en härlig kavalkad av klockrena ordvitsutbyten. Varje scen med Sacha Baron Cohen, alias Ali G alias Borat, lyfter dessutom filmen med sin absurt fåniga och underbara franska brytning. Det är även roligt att se seriösa aktören John C. Reilly briljera som lustigkurre.

Talladega Nights är en korkad men väldigt underhållande film där de hysteriska scenerna radar upp sig, som Ricky Bobbys första intervju där han inte vet vad han ska göra av med sina händer. En NASCAR film låter inte så lockande för alla, men racingscenerna är rätt fräsiga, inte bara för de bilintresserade. Lite väl mycket melodrama skadar emellertid flytet i filmen och det blir tydligt att den inte har så en stark grund att stå på.
Med sina rötter i sketchprogrammet ”Saturday Night Live”, som många andra i filmen, har regissören Adam McKay goda erfarenheter fastän Talladega Nights bara är hans andra långfilm. McKay smyger förbi i en cameoroll som den racingförare Ferrell ersätter. Förvisso klarar den inte att nå upp till samma nivå som Anchorman men när Ricky Bobby får fnatt och halvnaken springer omkring på banan skrikandes att han brinner så blir det riktigt riktigt roligt.