Filmkultur

Tenacious D – Världens bästa rockband

Rockgruppen Tenacious D föddes 1994 av Jack Black och Kyle Gass. Många år senare har bandet med sin fartiga rock…

Rockgruppen Tenacious D föddes 1994 av Jack Black och Kyle Gass. Många år senare har bandet med sin fartiga rock och humoristiskt vulgära texter skapat sig en alldeles egen fanbase. Mycket tack vare en kortlivad tv-serie med bandet som propellerade dem ut i stora världen. Att det skulle göras en långfilm har varit ett långlivat projekt och med hjälp av gamle kompisen Liam Lynch (ni vet, han som sjöng roliga ”United States of Whatever”) som står för regi och medförfattare har det äntligen blivit verklighet.
Unge JB flyr hemmet för att söka livet som rockare i Hollywood. Där möter han på Kyle Gass och tillsammans sätter de sig ut för att bli världens bästa rockband.

En lovande rockmusikal urartar i drogpåverkad röra som får svårt att hålla sig till saken. Fast vad spelar det för roll när man har så kul! Tenacious D är inte en film för den breda massan, om inte den breda massan är fans av Jack Black eller Tenacious D. Man måste veta vilken sorts film man ser om man inte ska bli helt desillusionerad. I vilken annan film får vi se en rockduell med självaste djävulen? Fast idé låter oftast roligare än resultat och sant som det är sagt blir filmen allt ojämnare för varje scen den tar. En svampframkallat episod med Sasquaatch, den kanadensiska bigfoot, blir för bisarr för att ens ge några skratt. Lite mer kött på benen i handlingen hade gjort susen. Men Tenacious D vet åtminstone hur man sätter salongen i rullning med sina framträdanden. Om de bara hade tryckt in ännu ett par låtar skulle en framtida musikalklassiker varit gjuten!

För den som kan sin Tenacious D historia kommer att kunna räkna referens efter referens till låtar, musikvideos och karaktärer. Gamla bekantskaper skymtar ständigt förbi i mindre roller, producenten Ben Stiller som biffig hårdrockare och Foo Fighters Dave Grohl som satan själv för att namedroppa ett par. Framförallt älskar jag Meat Loafs hastiga roll som Jables kristna pappa. Vad kan jag annat göra när det är hans första musikalroll sedan underbara Rocky Horror Picture Show.
Gitarriff, spontana sångutfall och droger. Tenacious D – Världens bästa rockband är som tagen ur en av deras texter. Episk, absurd, humoristisk och full av fantasi. Om gruppen hejdat sig från att röka på vattenpipan så skulle kanske hela filmen ha blivit lika bra som dess rockiga rivstart. Jakten på ”The Pick of Destiny” är dock fortfarande det roligaste jag sett på bio sedan Borat, med skön brist på respektabilitet och många hejdlösa scener . Tyvärr råkade filmen ut för dålig bioplanering och blev ingen vidare succé. En uppföljare kommer förmodligen därför bli av, vilket jag närmast klassar som en synd. Filmvärlden behöver rullar som Tenacious D – Världens bästa rockband!

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen