Filmkultur

Thank You for Smoking

Över 200 000 amerikaner dör varje år till följd av rökning. För att ta fram sina egna bevis för rökningens…

Över 200 000 amerikaner dör varje år till följd av rökning. För att ta fram sina egna bevis för rökningens antagna skadlighet och kopplingar till cancer har tobaksbolagen startat Big Tobacco, deras eget forskningsinstitut. Och mannen som har jobbet att göra reklam för rökning och prata omkull alla som tycker annorlunda är Nick Naylor, som samtidigt försöker vara en god far till sin 12 åriga son.

Visst dryper det av politisk inkorrekthet och kvick cynism. Aaron Eckhart är perfekt och övertygande i rollen som väloljad lobbyist, när han talar fint om vikten att folk ska välja själva. Själv är han där för att han har en ”moralisk flexibilitet” och för utmaningen att försvara något som egentligen inte går att försvara. Men när han möter Katie Holmes undersökande journalist och gör något som han vet är en dum idé rubbas hans annars självsäkra flyt. Bland den nästintill sketchliknande uppstaplandet hittar vi ett flertal hysteriskt scener. Som när Eckhart möter sina kollegor i vapen- och spritlobbyn och argumenterar vilken som dödar flest människor eller när han och Hollywoodagenten Jeff Megall diskuterar hur de ska få rökning att bli hippt igen.

Visst är den både snygg och fullproppad med härliga one-liners, men främst är filmen ett resultat av goda rollprestationer. Tack vare att Eckhart är så älskvärd i rollen fungerar filmen. Fast utan den långa imponerande listan av aktörer skulle inte det heller vara lika mycket värt. Nya barnstjärnan Cameron Bright, Maria Bello, Sam Elliott, Rob Lowe, William H. Macy, Adam Brody och Robert Duvall är en ensemble som inte är att leka med. Alla gör dessutom riktigt bra ifrån sig, till och med Adam Brody.

Ivan Reitmans son Jason Reitman har gjort en smart, cool och framförallt välspelad satir som använder sin filmteknik kompetent. Trots det räcker det inte hela vägen när filmen verkar osäker på vad den vill säga. Den saknar den träffsäkerhet som Peter Weirs mästerliga The Truman Show (1998) visade mot reality-tv. Fast filmen är så underhållande att man har överseende med att helhetsintrycket inte är så väletsat som man hade önskat. Goda satirer växer inte på träd. Thank Your for Smoking må inte vara en klockren satir utan mer en stilistisk politiskt inkorrekt kvickhet som gärna hade fått sätta hårdare med att knäcka nöten. Men det gör den fortfarande värd att uppmärksamma för sin härliga approach. En intressant fotnot är att trots att filmen handlar om rökning så får man aldrig se någon som faktiskt röker.

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen