Filmkultur

Varannan vecka

Betyg 6

Felix Herngren är en av Sveriges roligaste människor, medan brorsan Måns mest figurerat som regissör bakom filmer som Adam & Eva (1997) och Det blir aldrig som man tänkt sig (2000) tillsammans med Hannes Holm. Nu tar de gemensamma krafter och delar på ansträngningarna. Varannan vecka visar på en efterlängtad mognad i svensk film som vågar ta klivet från den trista svarta vardagsrealismen. Herngren & Holm har länge vågat ta ut svängarna i svensk komedi (Se Adam & Eva) och gänget visar det minst lika bra här när vi, jag har fortfarande svårt att tro det, bland scenerna får en genuin Matrix-parodi!
Äntligen får även Stockholm en plats i svensk film när historien utspelar sig på Södermalm där vi får följa bröderna Pontus, reklamregissör, och Jens, läkare, som båda hamnar i relationsproblem. Jens får problem med sitt äktenskap när det uppdagas att han dolt en nära tjejkompis för sin fru, samtidigt som Pontus börjar känna av att hans varannan vecka liv han har med sin exfru faktiskt kanske inte är så bra som han har trott.

Varannan vecka kör på en väl avvägd balansgång mellan hysteriska klockrena scener och en mer allvarsam handling som aldrig blir så tung som man är van att den blir i vår inhemska film. Ändå går det inte att lita på att sakna lite mer sting till den ibland allt för sketchartade handlingen. Den vill nämligen aldrig riktigt ta för sig och supa in en helt i de avslappnade relationsskildringarna.
Sedan är det nästan Felix Herngren, alias Papi Raul alias Dan Bäckman, som det ohjälpligen inte går att hålla sig för skratt åt, som filmen lever på, medan Måns har fått rollen som the straight man och spelar en mer nedtonad roll, vilket också kan bero på en ovana i agerande. Men inga klagomål där inte. Snarare på att de gärna fått lägga mer kött på benen på de kvinnliga karaktärerna där Cecilia Frode gör det bästa av vad hon fått att arbeta med.
När det är fyra personer som delar på regi och manus är det kanske inte så konstigt att filmen inte blir så fokuserad som den borde. Ett uns krut mer på den karaktärsutvecklande sidan hade gjort susen eller varför inte ökat romantiken en smula. Det hindrar dock inte Varannan vecka från att vara en av de roligaste svenska filmerna på senare år. Sedan är det bara en bra trend att man börjat köpa rättigheterna till mer utländsk musik att sätta i ljudspåret. Filmen får en stor tumme upp. Tips: Det där är ingen riktig reklamfilm.