Filmkultur

Wanted

Betyg 6

Vad får man om man parar ihop ett actionpackat seriealbum med ett ryskt filmiskt geni? En sjuhelvetes åktur! Efter de internationella framgångarna med Night Watch och Day Watch, två av Rysslands största biosuccéer genom tiderna, var Hollywood snabba att importera Timur Bekmambetov. Första uppdraget blev att göra film av Mark Millars seriealbum från 2003.
Den 25 årige Wesley Gibson (James McAvoy) är en rätt misslyckad typ som hatar sitt liv, blir överkörd av sin chef och vars flickvän är otrogen med hans bästa vän. Men en dag gör Fox (Angelina Jolie) entré i hans liv. Hon förklarar att Wes pappa, som försvann när Wes bara var en liten pojke, dödades i tjänsten. Och nu vill hon att Wes ska ta över sin fars roll i en grupp lönnmördare som under århundraden arbetat enligt mottot: Döda en människa, rädda tusen.

Det är lika bra att dra till med filmens svagheter först. Hela bakgrundshistorien om vävare som får uppdrag av ödet genom sin väv och tränar sig till lönnmördare är det närmast kalkonvarning på. Logiken är ren och skär idioti, lägg där till alla försök till förklaring till mördarnas extravaganta krafter så blir det rätt löjligt. Skönt nog bryr man sig så lite om anledningen till allt då det är action och de visuellt slående bilderna som är filmen. Filmen omfamnar det korkade i denna form av action, och är rent manusmässigt så långt från The Matrix filosoferande man kan komma, men gör det också ruskigt underhållande.

Timur har regisserat en actionspäckat film för alla vapenfetischister. Bättre pang pang har jag inte sett sen Shoot ’Em Up och det är otroligt svårt att inte ryckas med i filmens innovativa bildspråk. Idag krävs det mer av actionfilmerna för att göra dagens publik nöjda. Pistolduellerna blir bara än mer avancerade och upphöjda med hjälp av datoranimation vilket Wanted är de senaste och bästa beviset på. Gammal hederlig pang pang har uppgraderats: Detta är action 2.0!
Wanted är ett actionspektakel som är uppfinningsrik, underhållande och våldsam med en del twister och vändningar som inte är helt uppenbara. Skådespelarna är dugliga i sina roller, det krävs inte direkt mycket av dem, även jag har lite svårt för James McAvoys inövade amerikanska brytning. Filmens totala brist respekt för världens fysiska lagar är det som gör det så skojigt överdrivet att se hur man lyckas böja kulors banor i luften. Om det inte varit för Timurs regi hade filmen lätt kunnat avskrivas som en läskigt löjligt b-film. Nu blir det istället ett actionäventyr att tala om som definitivt inte är för djurvännen.