Filmkultur

Weather Man

Weather Man

Nicolas Cage spelar TV-meteorologen David Spritz i samma nedtonade framställning som i Lord of War (2004). Spritz har chans att få jobb på det populära och nationella tv-programmet ”Hello America”, samtidigt som hans privatliv går mot katastrof. En skilsmässa, en dotter och en son som båda har egna problem och sin framgångsrika författare till fars sjukdom sliter hårt i honom. Om han bara också kunde sluta bli måltavla för flygande snabbmat!
Weather Man är ingen skojfrisk bergochdalbana utan en lågmäld tragikomisk berättelse av det slag som blivit så populärt på senaste tiden. För regin står pirat och ringregissören Gore Verbinski. Visst är den både stylish á la Lost in Translation (2003) och har ett grådaskigt foto som matchar stämningen men Spritz, och därefter historien, tycks ha svårt att röra sig framåt – den saknar någon form av utveckling. De infall av komik, för visst är filmen helt klart genomsyrad av en sådan, är underhållande på sitt lågmälda sätt, och bidrar starkt till filmen.

Nicolas Cage är en duktig skådis och har en Oscar att bevisa detta, men jag saknar Cage från Arizona Junior (1987). Nu gör han sig lite väl opersonlig, i likhet med den tidigare nämnda vapenfilmen. Prestationsmässigt ligger annars både Cage och Hope Davis som hans ex-fru på topp, men de klår inte Michael Caines filmnärvaro. Fastän han gjort allt för många dåliga roller på senare år, dock kanske inte i samma nivå som John Cleese, så visar han fortfarande att han går i en klass för sig.
Budskapet i filmen tycks tillslut hamna på att Spritz måste förstå att livet, precis som vädret, är okontrollerbart. Vägen dit är emellertid inte lika intressant som förväntat, bortsett från vissa självklara höjdpunkter. Weather Man är välspelad, välfotograferad och välskriven, ändå saknas ett sting till historien om denna väderman, även om Hans Zimmers återkommande elektroniska musikloop låter ljuvt i mina öron. Den dystra om än lågmält lättsamma tagningen är svår att inte ta seriöst, för den är onekligen bra gjord. Därför vill jag inte låta allt för negativ för jag tyckte nämligen om den, fastän jag känner att den hade potential att ge mer substans. Att Spritz tar upp bågskytte är en härlig utveckling i storyn som visar att den vågar vara lite annorlunda.
Verbinski visar på sin mångfald som regissör när han hoppar mellan genrer och har nu gjort ett drama med Weather Man som får tummen upp, även om mer kunde ha önskats.

Betyg 6