Filmkultur

Wild Hogs

Betyg 6

Fyra medelålders män gör road trip på motorcyklar! Alla har på ett eller annat sätt hamnat i en livskris och behöver komma ut på den öppna vägen där allt kan hända. Wild Hogs är en högst typisk Disney film för vuxna med slapstick, kamratskap och en bad guy som är som hämtad ur en tecknad stripp. Både charmigt och smått underhållande men lustigheterna kring de fyra vandrande stereotyperna tillsammans med de lika urskurna kufar de möter på blir ibland rätt pajiga.

Filmen har blivit en gigantisk succé i USA och hade den mest inkomstbringande öppningshelgen i John Travoltas karriär. Så blir det när man parar ihop fyra populära manliga skådespelare, klär dem i skinnjackor och skickar ut dem på varsin Harley Davidson. För vidare anmärkningsvärd är den inte. Humorn är bred tillika målgruppen. Trivsamt utan att locka till några egentliga råflabb. De homoerotiska skämten är ömsom småroliga ömsom plumpa utan att riktigt förstå vilket håll de kommer ifrån.

William H. Macy gör sin version av den 40-årige oskulden som får stå för all slapstick. Tim Allen… spelar Tim Allen medan John Travolta fortsätter sitt race att välja udda roller och det är också kul att se honom göra en mer fånigt humoristisk roll. Martin Lawrence känns som den mest udda i gänget men fungerar bra ihop med resten av ensemblen. Ray Liottas motorcykelknutte måste ha högt blodtryck då han konstant går omkring förbannad och röd i ansiktet. Komikerduon The Sklar Brothers dyker upp som poliser. Att alla är ytterst tvådimensionella och ofarliga känns väldigt typiskt för en Disney producerad film och tyvärr det som gör att filmen har svårt att hålla ihop till mer än ett sketchartat upplägg. Vi får aldrig riktigt lära känna mc-knuttarna så att vi kan känna med dem när de skrattar, gör bort sig och stöter på udda situationer. Att det genom succén redan har blivit tal om att göra en uppföljare låter därför inte så jätteinspirerande.

Därför blir Wild Hogs inget annat än rätt larvig komedi som är kul för stunden. Lättsmält som utan alla stjärnnamnen dessutom skulle varit tämligen smaklös. Skönt nog blir det aldrig så grabbigt att charmen inte infinner sig även om idén är väl riktat till de män som filmen skildrar (förortsmän i medelåldern vars syn på wild n crazy liv är att köra motorcykel på helgerna). Ett tips är att vänta till eftertexterna så kommer ni få se något riktigt roligt. Åtminstone ni som följer ett visst program på tv3. Kanske det roligaste i hela filmen.