Filmkultur

Ali G indahouse

Debatten har varit hård och hjärtlös mot den våg av humorprogram som blomstrat upp, där det skämtas med ovetande människor….

Debatten har varit hård och hjärtlös mot den våg av humorprogram som blomstrat upp, där det skämtas med ovetande människor. I attacken drogs det engelska satirprogrammet Da Ali G Show från 2000 med, vilket jag tycker var obefogat.

Engelsmannen Sacha Baron Cohen hade under humorprogram på sent 90-tal på de engelska kanalerna skapat sin satiriska och självironiska karaktär Ali G som starkt skämtar med bland annat dagens rap- och hiphop-kultur. Karaktären blev tillslut så populär att han fick ett eget program som visades i sex delar våren 2000 i Storbritannien. Ryktena om denna nya humorikon hade då redan spritts och framgången fortsatte även efter programmen slutat att visas. Musikvideoregissören Jonas Åkerlund fick honom att gästa i Madonnas musikvideo till sin hitlåt Music. Snart därefter syntes han på MTV Europe Music Awards 2000 i Globen, och året efteråt ledde han själv galan, som tyvärr blev en besvikelse, när den hölls i Frankfurt. Allt i skepnaden som Ali G. Innan succén skulle hinna försvinna slängdes denna film ihop för att kanske ge ett sista farväl till karaktären Ali G.

När det kommer till humorn i filmen så är det ett debattämne i sig. För att kunna uppskatta den måste man först börja från utgångspunkten; Ali G skämtar med sig själv. Det är han själv som det drivs med; ur hans ögon som världen speglas. Om man inte förstått det så ser jag inte att man finner så mycket i den här filmen. ”Ali G indahouse” innehåller sin del av sex- och drogskämt men använder dem inte på det tvångsmässiga sättet som så många komedier gör idag, vilket gör skämten lättare att ta till sig snarare än att bli tröttsamt äcklad av dem. De är så att säga en del av karaktären Ali G.

Ali G blir ovetande en bricka i den ondskefulla kanslerns plan att störta Storbritanniens premiärminister. Men, istället för att göra slut på premiärministern, blir Ali omfamnad av nationen som en röst för ungdom och ’realness’, och får premiärministern och hans regering att bli mer populär än någonsin.

Jag uppskattar alltid filmer som visar världen på ett, i det här fallet, mer skämtsamt sätt och att man där inte höjer ögonbrynet för det. Finns ingen som kommer och säger att såhär kan det ju inte vara, utan filmen enkelt godtar Ali G’s värld utan att ifrågasätta.
Vi fans får genom filmen veta mer om Ali G. T.ex får vi veta hans fulla namn, och äntligen träffa både hans omtalade Julie (fast det är såklart inte den verkliga Julie), och hans mytomspunne kompis Dave. Vi får även ett kort framträdande av Sacha Baron Cohens andra alter-ego, vår kära Kazakstanska reporter Borat, som så kul gjorde narr av det så typiskt engelska i sina små reportage i ”Da Ali G Show” på sitt eget lilla speciella sätt, spela dum.

Ali G spelas lika superbt som i pratshowen, men jag undrar efter alla hans framträdanden hur Sacha Baron Cohen verkligen är. Michael Gambon, som spelar den premiärminister som tar Ali under sin vinge, anstränger sig inte ens att göra något stort av rollen utan spelar den väldigt simpelt. Men mer tycker jag inte krävs, han är en charmig gammal man, längre en så behövs inte gå. Charles Dance å andra sidan ingjuter lika mycket ondska i sin kansler, som i sin roll som Benedict i ”Den sista actionhjälten” (1993). Faktumet kvarstår: Charles Dance är bra på att spela ond.

Sacha Baron Cohen är ständigt medveten om att han gjort filmen för fansen, och Ali påminner oss om detta under filmens gång, vilket jag finner tar bort de ytliga lagren som många Hollywood produktioner har, och vi får en närmare kontakt med filmen. Det är bara Ali G och oss. För att komma tillbaka till vad jag tidigare skrev; man måste först förstå karaktären Ali G för att fullt kunna uppskatta ”Ali G indahouse”. Vissa kan säkert ändå finna den rolig, men jag tycker man har missat poängen annars. Filmen har sina riktigt roliga stunder, och är kul i sin självironi, även om den ibland träffar lite väl lågt. Den träffar dock mer rätt när Ali G ett flertal gånger nämner den gamla 80-talsserien ”A-team”. För fans av ”Da Ali G Show” är filmen ett måste.

”Keep it real”

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen