Filmkultur

Biggles: Adventures in Time

Ena sekunden befinner sig reklamchefen Jim Ferguson på en firma fest – i nästa finner han sig plötsligt i en…

Ena sekunden befinner sig reklamchefen Jim Ferguson på en firma fest – i nästa finner han sig plötsligt i en luftstrid under första världskriget. En viss mr Raymond förklarar för Jim att han har en tid-tvilling, som han blir tillflyttad genom tid och rum till när någon av dem är i trubbel. Nu måste han hjälpa sin tvilling, som är ingen mindre än Kapten James Bigglesworth – Biggles för hans vänner. Något som är svårt för Jim att förklara för sin fästmö Debbie.

Alla älskare av Biggles-böckerna som tror att det äntligen har gjorts en film om flygaresset, kommer nog att bli ganska besvikna. Filmen har inga samband med W.E. Johns böcker om Sopwith Camel flygaren, förutom Kapten James Bigglesworth själv och hans vapendragare Algy, Ginger och Bertie som skymtar förbi i mindre roller än de förtjänar. Men sörj icke – här finns ett nytt äventyr att uppskatta. Ett år efter succén med Tillbaka till framtiden kom denna annorlunda äventyrs/sci-fi matiné till, smakligt hopblandat av åttiotalsarom. Inte svårt att se att de försökte följa med i nu-hoppar-vi-i-tiden-äventyr’s trenden.

Tvärtemot vad man kan tro så är Biggles inte huvudkaraktären i filmen. Istället är hans amerikanska ”skyddsängel” Jim Ferguson det. Min åsikt är att det inte krävs en sådan skådespelarprestation i en film som denna, men Alex Hyde-White spelar sin roll utan att knappt röra en ansiktsmuskel. Skam då jag tycker han känns rätt i filmen. Här syns även Peter Cushing (1913-1994) i sin sista filmroll. En stor och hedervärdig engelsk skådespelare som troligen är mest känd för sin rolltolkning av van Helsing i ett antal Dracula filmer, men de yngre känner lättast igen honom som befälhavare Grand Moff Tarkin i Stjärnornas Krig (1977).
Biggles själv spelas bra av Neil Dickson, men jag önskar att de hade gett honom mer speltid.

Filmens stora behållning och som även de mest hårdnackade finsmakarna måste berömma är realismen och tidstrogenheten i scenerna från första världskriget. Miljöerna känns väldigt äkta, medan luftstriderna är väldigt välgjorda och häftiga. Något man kanske kan fundera över, om man är petig, är idén att tyskarna skulle bygga ett supervapen under Första världskriget.

Frågan är om huruvida filmen skulle ha blivit bättre utan soundtrackets syntslingor och 80-tals musiken. Det går att svara med ett enkelt – Nej. När förtexterna blixtrar (bokstavligen) fram, ger Jon Andersons ”Do you want to be a hero” tittaren en käftsmäll och sätter stämpel på hela filmen. Detta är ingen vanlig matiné. Istället för att bli en kass första världskriget/science fiction film, så lyfter musiken historien och ger den en mer självironisk attityd. Ett sätt att säga att man inte ska ta den allt för seriöst. En rolig detalj är en scen som involverar en grupp punkare. För en gångs skull porträtteras inte de som fördärvade och våldsamma människor, såsom vi oftast ser dem i amerikanska highschool filmer. Istället visas en bild av den tidens subkultur på ett sätt som den bör visas.

En av mina svagheter när det gäller filmer är de filmer jag älskade som barn. De kommer alltid att värderas mer för just detta. Och Biggles är en sådan film som skulle ha hamnat i just den skaran. Så det enda jag kan komma på som är riktigt negativt är att den är för kort. Troligen var den menat som pilotavsnitt till en serie som aldrig blev av. Måste erkänna, jag skulle mer än gärna ha velat sett den serien!

Kuriosa: Kapten William Earl Johns skapelse Biggles, framträdde i inte mindre än 96 böcker med början 1932 och fram till Johns död 1968. Johns var själv ett riktigt ess som krigspilot. Han blev nedskjuten 1918 och tillfångatagen som krigsfånge av tyskarna och straffad till döden, något som endast hindrades av tyskarnas kapitulerande. Johns baserade Biggles på sina och sina vänners krigsanekdoter och äventyr. Johns olika äventyr tog Biggles och kompani genom båda världskrigen och sedan till civilt liv som en del av en speciell Scotland Yard-flygande trupp, medan äventyren hamnade på mer och mer fantasifulla platser på globen såsom Australien, Norge, Gobi öknen, Tibet, Baltikum och flera delar av Afrika.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen