Filmkultur

En tjej i rött

Teddy Pierce står iförd endast morgonrock på utsidan av ett flervåningshus. Till sitt sällskap har han en mås som kraxar…

Teddy Pierce står iförd endast morgonrock på utsidan av ett flervåningshus. Till sitt sällskap har han en mås som kraxar åt honom. Hur tusan hamnade han där? Med denna fråga och inbjudan till flashback börjar Gene Wilders En tjej i rött, en film som han gjort en trippel på genom att regissera, skriva och spela i den. Baserad på den franska filmen Pardon Mon Affaire (1976) handlar det rätt och slätt om otrohet. Teddy, gift och med två barn, befinner sig i det stadiet av livet där frånvaron av äventyr känns som tyngst medan alla hans kompisar verkar ha något fuffens vid sidan om; Joey med ständiga affärer, Mikey som sover med sin läkares fru och Buddy, som är en helt egen historia. När då den mystiska tjejen i rött, spelad av Steven Seagals ex, fotomodellen Kelly LeBrock, plötsligt dyker in i hans liv faller han pladask för denna chans att få lite äventyr och sexuella fantasier på sidan om.

En kvinna i rött är ingen stor komedi. Men en som har blivit ihågkommen. Något som mer än väl visar attraktionen i att se en så tidlös film om otrohet. Scenen där Gene Wilder från sin bil ser på hur Kelly LeBrock gör en Marilyn Monroe sammanfattar filmen och dess tema suveränt och visst har den blivit en bild som lagts på minnet. För det filmen handlar om är ju en fråga för alla åldrar. När saker blivit lite väl stagnerade och blickarna börjar kastas mot nya med fantasier som förmodligen ändå inte kommer besannas eller visa sig tillfredställande. För att illustrera har Wilder har gett sina vänner substans och en ton av allvar i skojandet för var och en så att allt heller inte blir svart på vitt. Även om allt görs med kärlek och humor till karaktärerna så att vi även kan skratta åt det.

Komikgeniet Gene Wilder hade sin storhetstid under 1970-talet och överlät sin mer skrikiga och mindre briljanta sida åt 80-talet som nästan helt bestod av filmerna han gjorde med Richard Pryor. Som förströelse funkar de fint men tyvärr inte så mycket mer. Istället är det just En tjej i rött som blev Wilders stora 80-tals hit. Att den blev så uppmärksammad är, förutom att få se bönan Kelly naken, också mycket tack vare Stevie Wonders storsäljande soundtrack, som även gav filmen en Oscarsstatyett för låten ”I just called to say I love you”.
Öppningsscenens mås kan vara värt att nämna om ni lägger märke till de hintande återkommande kraxen på ljudspåret under vissa nyckelscener i filmen.

En tjej i rött är Gene Wilders något slapphänta komedi om man ska vara helt ärlig. För visst kunde den ha blivit snäppet bättre. Men ett otal hysteriska stunder och många pinsamma situationer senare så går det inte annat än se filmen som en trivsam fars som för det mesta är riktigt rolig. Även om jag har svårt för de mest pinsamma stunderna. Roligast är nästan Gene Wilders fru, Gilda Radner (1946-1989), som sekreteraren som av misstag blir uppvaktad av Pierce. Men det är supporten från hela den exceptionella ensemblen som lyfter filmen. Där ingår förutom Radner, Charles Grodin, Joseph Bolonga och Judith Ivey.
Förutom ett par sköna repliker så är det Wilders och Radners kroppspråk som levererar starkast genom filmen. Antingen ni vill se Kelly LeBrock utan kläder, höra Stevie Wonders soundtrack eller se Gene Wilder göra en av sina sista stora ögonblick före sin halvpension, påkallad av en cancerattack, så är En tjej i rött en lättsam sak som fortfarande funkar som skön underhållning.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen