I vårt nordliga land så är det inte ofta vi får nöjet att se riktiga Hong Kong-filmer om vi inte får för oss att jaga dem själva på DVD. Nu är det till min stora glädje dags för att bryta den trenden när geniet Stephen Chows nya komedi Kung Fu Hustle, som blivit den mest inkomstbringande Hong Kong-filmen genom tiderna, kommer upp på bio här i Sverige. Chows tidigare genidrag Shaolin Soccer (2002), som varit den tidigare mest inkomstbringande succén, tog två år innan den ens kom till DVD. Då hade den tagit en omväg genom Miramax, blivit klippt och omdöpt till Kung Fu Soccer. Hädelse!
Stephen Chow, som inte bara är regissör utan även manusförfattare och skådespelare, är det mest begåvade som kommit från HK-industrin de senaste åren, och är också den enda som inte börjat en karriär i Hollywood. Han har tidigare sammanfört sin skruvade humor, som i österlandet kallas för ”Mo Lei Tau”, med kung fu i hysteriska klassiker som nämnda fotbollsfilm, God of Cookery (1996) och King of Comedy (1999). Nu har han gett sig ut för att berätta om gängkrig i det kaotiska Kina på 1940-talet.
I Kung Fu Hustle spelar Stephen Chow den hjälplösa och fege småtjuven Sing, som nästan skulle göra allt för att bli medlem i det ökända maffiagänget ”Axe Gang”. När han försöker råna en frisör i bostadsområdet ”Pig Sty Alley”, som fejkad ”Axe Gang”-medlem misslyckas han helt då de boende i området inte riktigt är lika vanliga som de ser ut att vara. Det enda han lyckas med är att få ”Axe-gang” att vilja hämnas…
Kung Fu Hustle är en skruvad och kul, action-kung fu film som är efterlängtad på de svenska biograferna. Tyvärr så länkas idag alla kung fu-filmer från österlandet ihop med Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). Det må vara en modern klassiker, men det fanns faktiskt kung fu filmer innan dess. ”Hustle” är en visuellt fantastisk film, men berättarmässigt så finns det brister. Tjuven Sing tar aldrig den plats som förväntas av en huvudkaraktär, istället blir det en smula rörigt när det hoppas mellan de olika sidohistorierna och vi inte blir säkra på vilka som är viktigast. Chows kärlekshistorier läggs heller aldrig mycket krut på. I Kung Fu Hustle blir det inte ens till att spraka om de tu – när man väl blir medveten om denna sidohistoria det vill säga.
Annars så kräver jag inget komplext intrigerande i en sådan här film. Chow har nämligen den unika förmågan att använda specialeffekter på precis rätt sätt. Istället för att göra en specialeffektsfilm gör han en film där han för fram sin humor endast med hjälp av effekterna till skillnad från de mesta som kommer från Hollywood idag. Här visas det dessutom upp en imponerande radda nya kung fu specialiteter att förnöja sig av.
Det öser en så stor kärlek och värme till historien och karaktärerna, fastän de flesta är förlorare. Chows knashumor slår dessutom det mesta. Ibland tycks våldet emellertid vara lite väl rått – vilket får mitt skratt att fastna i halsen. Då är det skönt att Chow snart avväpnar det med lite sköna fåniga skämt, fast jag undrar om han inte kunnat dra ned en smula på våldsöverdrifterna i denna komedi.
Stephen Chow har som vanligt klockren komisk timing. Till ensemblen drog han med flera av sina tidigare bundsförvanter från bl.a. Shaolin Soccer, som här bevisar att de kan vara flexibla i sitt agerande. Det är timingen som gör sig mest värd att nämna, där Chow lockar fram det bästa och mest kufiska i sina karaktärer.
Mer kan jag inget annat än säga att Stephen Chow har gjort det igen! Nu hoppas jag bara att denna hysteriskt roliga film slår benen av sin konkurrens i sommar och får den uppmärksamhet den förtjänar. Kung Fu Hustle har en humor som passar sig utmärkt i min smak. Tyvärr inte lika helgjuten som Shaolin Soccer men definitivt värd att köpa som DVD till samlingen.