Filmkultur

A Study In Terror

Betyg 8

A Study In Terror (1965)Om jag inte hade vetat bättre så hade jag trott att A Study In Terror var en Hammer Films-produktion. Kulisserna är murriga, blodet illrött och Londons gator så dimmiga att man förstår hur en seriemördare kunde springa omkring och begå illdåd. För i En studie i skräck, som filmen kallades i Sverige, ställs Sherlock Holmes mot ingen mindre än den ökände Jack the Ripper. Precis som han skulle göra igen år 1979 i Bob Clarks Murder by Decree, som också fick namnet En studie i skräck i Sverige. Förvirrande, minst sagt!

Året är 1888 och i London faller den enda prostituerade efter den andre offer för Jack the Rippers knivar. Sherlock Holmes (John Neville, som för alltid kommer vara Baron Münchhausen för mig) och Dr Watson (Donald Houston) tar på sig uppdraget att stoppa mördaren. I sin jakt den verkliga seriemördare stöter de på ett imponerande persongalleri. Anthony Quayle dyker upp som en doktor medan Frank Finlay spelar kommissarie Lestrade. För att öka förvirringen så var både Quayle och Finaly med i filmen från 1979. Mest överraskande att se är en ung Judi Dench som man känner igen direkt. Brorsan Mycroft spelas av härlige Robert Morley, och det var konstigt nog första gången någon porträtterade den äldre brodern på film – konstigt då det är en fantastisk karaktär.

Tyvärr så går producenternas förkärlek till exploitation före privatsnokandet. Det känns som stundtals som att man tittar på två olika filmer. De har inte helt lyckats att binda samman Holmes med en slasherrulle. Men även om alldeles för mycket tid går åt att följa prostituerade bland Londons mörka gränder innan de våldsamt mördas; även om blodet är rätt tamt; även om Holmes och Watson ofta hamnar i skymundan för uppskäraren Jack, så är A Study In Terror en mysig och snygg deckare. Framförallt för att Neville och Houston är superba som radarparet och får en hel del snärtiga klassiska repliker att säga. Med det sagt så är Murder by Decree den bättre av dem två.

 

Ps. I Sverige har filmen på DVD döpts om till Sherlock Holmes vs Jack the Ripper vilket får det att låta som en film av mockbusterbolaget Asylum (som dock gjorde en egen Sherlock Holmes där detektiven får slåss mot en Tyrannosaurus Rex!).