Filmkultur

Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om

Efter två godkända succéer med Ta pengarna och stick (1969) och Bananas (1971), samt ha spelat i filmatiseringen av sin…

Efter två godkända succéer med Ta pengarna och stick (1969) och Bananas (1971), samt ha spelat i filmatiseringen av sin pjäs Play it again Sam (1972) letade Woody Allen efter en ny idé till sin nästa film. Svaret kom när han en dag i säng med sin dåvarande partner Diane Keaton såg en intervju i ett tv-program med Dr David Rueben som hade skrivit en bästsäljande sexualupplysningsbok. Boken var uppbyggd så att varje kapitel var en fråga, som han sedan med sin expertis besvarade. Allen tyckte att det skulle vara en rolig idé att överföra till filmen. Efter att ha fått tag på filmrättigheterna, som då ägdes av Elliot Gould, så började inspelningen av Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om. En film uppdelad i sju episoder där varje del representerar en fråga tagen från boken men med hysteriskt roliga scenarion som Allen själv hade skrivit. Läkaren avskydde filmen, antagligen för att han tyckte den var banal och fånig, men filmen blev en succé och befäste Woody Allen som komedikung och en regissör att lita med. Inte minst så är det en riktig klassiker i komedigenren och något man inte får missa!

Allt du skulle vilja veta om sex… är en vitsig antologi av sketcher från Woody Allen. Han använder Reubens frågor som språngbräda för sekvenser där hans satir och parodieringar tar sig från Shakespeare, italiensk film, en stilistisk parodi på 1950-tals tv-show till B-monster film. De engelska titlarna på episoderna går som följande: “Do Aphrodisiacs Work?”, “What is Sodomy?”, “Do Some Women Have Trouble Reaching Orgasm?”, “Are Transvestites Homosexuals?”, “What Are Sex Perverts?”, “Are the Findings of Doctors and Clinics Who Do Sexual Research and Experiments Accurate?” och “What Happens During Ejaculation?”

Filmen inleds med ett förtextmontage med bilder på kaniner till musik av Cole Porter och “Let’s Misbehave”, vilket var första gången Allen använde jazzmusik till sina förtexter. Idag har han använt det i över tjugo år.
De två roligaste sekvenserna är ”What is Sodomy?” och ”What Happens During Ejaculation?”. I den förstnämnda spelar Gene Wilder huvudrollen och har fått den bästa rollen i filmen. Han är fruktansvärt bra i den här mycket förtätade historien där en man blir kär i ett får. Wilders nu klassiska högst personliga känsla för ”timing”, när han använder sig av mycket långa och mycket talande pauser i sitt spel, är komiskt genialt och det är en stor komiker som vi mist när han hyst med sin frånvaro i över ett decennium från den stora bilden.
I den senare får vi ta del av vad som händer inne i en mans kropp när han ska ha sex, med bl.a. Allen själv i form av en spermie som är rädd för pillret eller att möta på den ökända gummiväggen. Det är en pärla.
Woody Allen agerar själv i fyra av sina episoder, i den italienska episoden lärde sig han och sin motspelerska och ex-fru Louise Lasser språket rent fonetiskt. I en annan är Woody Allens karaktärsnamn Victor Shakapopulis, vilket är samma namn som på hans karaktär i What’s New, Pussycat? (1965).

Med smarta skämt och en härlig nonchalans till det absurda är det en sevärd antologi, där tyvärr en del sketcher inte håller lika hög klass som andra. De saknar det lilla extra som de andra har. Allen skulle släppa sin friare, lättare och mindre neurotiska komik som hans tidigare filmer bestod av och utveckla en mer självanalytisk intellektuell komedi i och med Annie Hall (1977) som blev hans stora genombrott. Innan dess hann han släppa både Sjusovaren (1973) och Död och pina (1975), två underhållande filmer, och inte minst lika fåniga och absurda som hans andra ”tidiga” verk, som leker med science fiction och rysk skönlitteratur. Hur som helst har Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om med sin timing och härligt träffsäkra episoder sin plats bland världens roligaste filmer. En pärla!

“With most grievous dispatch I shall open the latch to get at her snatch!”

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen