Filmkultur

Dödskallegänget

En grupp ungar, som kallar sig själva The Goonies, står inför sina sista dagar tillsammans innan en exploatering jämnar deras…

En grupp ungar, som kallar sig själva The Goonies, står inför sina sista dagar tillsammans innan en exploatering jämnar deras hus med marken till förmån för en golfbana. Tillräckligt med pengar måste samlas in för att rädda huset, vilket är ganska osannolikt. När gänget en dag är samlade hos Mikey och Brandon Walsh, råkar de snubbla över en skattkarta på vinden. En karta över den ökände ”One-Eyed” Willys gömda skatt. The Goonies ger sig ut på ett sökande för att finna rikedomarna i hopp om att hinna rädda deras hem. Ingången till grottan upptäcks, men är placerad under ett hus där Fratelli familjen huserar. Familjen Fratelli är kriminella och när de får reda på ungarnas upptäckt gör de allt för att få tag på skatten. En jakt börjar, inte bara för att hinna rädda hemmet, utan även att hinna först till skatten!

Vilket äventyr! För mig är det en nostalgitripp varje gång jag ser denna film. Det var en sådan film man levde sig in i som barn och ville uppleva själv. En riktig kult-nostalgi-klassiker. Det är ingen mindre än Steven Spielberg som hållit i penseln – inte bara som producent, utan även som upphovsman till storyn. Regissören av Indiana Jones-filmerna vet, om någon, vilka ingredienser som behövs för ett riktigt äventyr. Vi introduceras till originella karaktärer, en piratskatt och en familj illvilliga skurkar. Men det som ger den ett plus för mig, och höjer den över andra barnäventyr är att den inte blir så sliskigt moralpredikande som många Hollywoodfilmer blir idag.

Som regissör ses Richard Donner, som sedermera fortsatte med Dödligt Vapen-filmerna, och som faktiskt regisserade ett av mina favoritavsnitt av kultserien The Twilight Zone – Nightmare at 20,000 feet. Intressant är även att det slutliga manuset till Dödskallegänget skrevs av Chris Columbus som nu är i full fart med att föra över Harry Potter böckerna till film.

Huvudrollsinnehavarna är egentligen hela gänget, The Goonies. Alla som ser filmen kan finna en egen karaktär att ta till sig. Själv så tyckte jag helt klart att Data, gängets egen ”Uppfinnar Jocke”, var coolast. Han spelas av Jonathan Ke Quan som året innan var med i Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984). Vi ser också Corey Feldman (Stand by Me, Gremlins) som den ständigt pratande och allmänt coola killen ”Mouth”. Familjen Fratteli spelas av de utmärkta skådespelarna Robert Davi, (TV-serien Profiler), Joe Pantoliano (Matrix, Memento) och Anne Ramsey (Släng morsan av tåget!).
Av någon händelse så har ingen i gänget gjort någon karriär senare i livet, om man bortser från de b-roller Corey Feldman gör då och då i olika c-filmer. Undantag är Josh Brolin, den tuffe storebrorsan Brandon i gänget, som senast syntes i Hollow Man (2001) gentemot osynlige Kevin Bacon.

Själv så är jag förälskad i åttiotalet och bara Cindy Laupers låt Goonies ’R’ Good Enough, som skrevs för filmen, skickar en tillbaka två decennier. Och vem står inte bakom stråkarna om inte den allsmäktige John Williams, filmdirigenten framför alla, med musiken till filmer som Hajen, Stjärnornas krig och Indiana Jones på sin meritlista. Hans soundtrack ger energi till filmen, rycker med en i jakterna som annars kunde ha blivit lite tama.

Det finns även vissa tragiska inslag, fastän man kanske inte lägger märke till dem när man första gången ser dem. Ett sådant ögonblick är när mamma Fratelli, spelad av suveräna Anne Ramsey, blidkande försöker prata snällt med sin revolterande son Sloth, och råkar nämna lite för mycket…

Annars så är detta äventyr inte så mycket för de över trettio. Och det är väl egentligen en av nackdelarna med filmen. Detta är ett äventyr för unga sinnen och de som var med när äventyret tog sin början. En nostalgitripp. Men det är matiné när det är som bäst.

Kuriosa 1: Filmen efterföljdes av två videospel till Nintendo 8-bitars, som även de var ett äventyr i sig. Och det har blivit allt mer prat den senaste tiden om en The Goonies 2 med alla original skådespelarna och Richard Donner återigen bakom kameran. Man kan alltid hoppas.

Kuriosa 2: Hatten som Robert Davi har på sig under filmen är samma hatt som Harrison Ford hade på sig i Indiana Jones filmerna.

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen