Filmkultur

Moreno & tystnaden

En sen kväll på stationen blir Eva Moreno uppringd av en desperat ung kvinna som hålls fången av en man…

En sen kväll på stationen blir Eva Moreno uppringd av en desperat ung kvinna som hålls fången av en man och hotas till livet. Det är början på en katt och råtta lek i jakten på en mördare som lämnar kvävda kvinnor efter sig. I tysthet tar Moreno kontakt med sin pensionerade läromästare Van Veeteren som när hon ber honom om hjälp inte kan motstå att börja grubbla på fallet.

Moreno & tystnaden är den andra biosläppta filmen av totalt sex filmatiseringar av Håkan Nessers deckare som utspelar sig i den fiktiva europeiska staden Maardam. I samma anda som Beck och Wallander-filmerna har Van Veeteren historierna producerats på löpande band, vilket resulterar i en märkbar brist i en själlös och högst mallkoncentrerande regin. Så även i fallet Moreno & tystnaden där det blir allt för tydligt att svenska regissörer i majoritet inte har något nytt att komma med. Därför ser man ofrånkomligen dessa filmer som mediokra. Frånsett från detta så bjuds vi med välvalda inspelningsplatser in i staden Maardam, med läckra stadsbilder som ju längre mot klimax allt mer byts ut mot Gotlands kuster.

Sven Wollter är en av svensk skådespelarelits kultfigurer och filmens största misstag är att inte utnyttja hans förmåga mer. Eller vad säger man om någon som varit med i både Mannen på taket (1976) och Den 13:e krigaren (1999). Om man inte sett tidigare delar så kan man bara ana nu den pondus som Wollter ingjuter i sin f.d. polis.
Huvudrollinnehaverskan Eva Rexed (Doxa, 2005) gör annars bra ifrån sig i sin jakt bland religiösa sekter, en klar hint mot aktuella ”Livets Ord”-rörelsen. Den sedvanliga vägran att tro att offret är död kunde dock gärna ha skippats.
För att anpassas till filmformatet har tempot skruvats upp, karaktärer har försvunnit och helt enkelt blivit mer typisk svensk kriminalare. Vore intressant att se en helgjuten thriller en dag. Man lämnas även att suktas efter en djupare dynamik mellan karaktärerna. Nu lider filmen av att vara en del av en serie då man förväntas veta något om karaktärerna och story görs allmänt tunn.

Sedan har den en del positiva punkter som är värda att ta upp. Filmen inleder med den i särklass otäckaste scenen, ett hemskt slut i ett badkar. Hur den sedan senare vävs in i handlingen kunde ha arbetats bättre på, men det gör inte scenen sämre. Dialogen blir aldrig sådär obekvämt krystat som det kan bli när svenskar försöker göra sig hårda. Jan Waldekranz, ni vet ”Nalle” i Sällskapsresan 2 – Snowroller, kalla pastor är en fröjd i ett ämne som känns högaktuellt i Sverige med våra Knutbyar.
Den förväntade förutsägbarheten till trots och ett dödsdömt öde som medelmåttig svensk polisfilm hindrar inte dussinvaran Moreno & tystnaden från att bli spännande. Om ni vill få ut det mesta av den, gå och hyr de tre redan släppta filmerna. För den som vill ha pejl på kronologin så är filmen en filmatisering av den femte boken av totalt tio om Van Veeteren. Så bry er därför inte om att försöka se dem i rätt ordning. Moreno & tystnaden är en godkänd svensk polisfilm av igenkännliga mott.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen