Filmkultur

Danger: Diabolik

pulp_diabolik_poster

Säg mig vilken som är den bästa serietidningsfilmatiseringen. Sa du The Avengers? The Dark Knight? Iron Man? Superman? Ja, sa du något av dem så hade du helt fel. Priset för bästa seriefilmatiseringen går nämligen till DANGER: DIABOLIK av mästerregissören Mario Bava.

Diabolik är en serie som förmodligen är totalt okänd för oss här och i princip överallt utanför Italien. Den handlar om superskurken Diabolik som stjäl, rånar och allmänt är definitionen av en anti-hjälte. Han klär sig i svart latex body suit och har en flickvän som heter Eva, samt har världens coolaste underground lair.

Vad som gör att Danger: Diabolik sticker ut extra mycket, bortsett från att vi får se Diabolik bokstavligt talat leka runt i en hög med pengar, är Mario Bavas regi och fantastiska bildspråk. Modellbyggen som sprängs i luften, inzoomningar galore, häpnadsväckande i-kameran-effekter…. förlåt, jag började precis dreggla bara på tanken av den här filmen.

Man får för allt i världen inte heller glömma John Philip Laws ondskefulla skratt!

Jag är inte ensam om att var ett sjukligt fan av Danger: Diabolik. Beastie Boys klippte om filmen, stoppade in sig själva i den och voilà! Så hade de en musikvideo till den grymma Fatboy Slim-remixen av Body Movin’. Istället för att länka till en trailer så ger jag er därför deras video istället.