Filmkultur

Epic Movie

Betyg 2

Min önskan från förra året gick inte i uppfyllelse. Aaron Seltzer och Jason Friedberg är nämligen här med en ny film. Precis som med Date Movie tar de sig nu an ett hav av de senaste årens populäraste äventyrs- och fantasyfilmer i sitt, vad man endast kan anta, bästa försök att få oss att skratta. Men några skratt blir det inte, istället gör filmmakarna bakom förra årets sämsta film en ”favorit” i repris. Epic Movie är årets sämsta film. Återigen kör de på konceptet; kopiera en scen från känd blockbuster, sätt in plumpt/smaklöst/sexistiskt skämt och klistra in. Filmen består av parodi efter parodi efter parodi utan någon handling att tala om. Tanken verkar vara att det automatiskt blir roligt bara man kopierar kulisser och karaktärer från en film och sedan låter någon prutta eller kissa i kors. Det som förvånar med filmen är inte längre hur man så fatalt kan misslyckas med att göra något roligt, utan att kulisserna håller i klass med filmerna de gör parodi på. Så mycket pengar för så, ärligt talat, omogna skämt. Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet, Pirates of the Caribbean, Kalle och chokladfabriken och MTVs ”Cribs” bland oräkneliga andra får dra sitt strå till stacken.

Vad som känns värst med att se filmen är inte att den är så hiskeligt dålig utan att parodifilmen som genre har degenererat till en enda stor hög dynga. Mel Brooks gör inte längre filmer och David Zucker har med Scary Movie 3 & 4 gjort det tydligt och klart att han tappat omdömet totalt. Vi kanske får nöja oss med klassiska parodier som Hot Shots 2 och Laddat vapen som visste hur man hanterar att skämta med andra filmer.
I Epic Movie håller sig skämtandet på en ytterst pubertal nivå där faunen från Narnia, i filmen kallad Gnarnia, har ett förhållande med en bäver kallad ”Harry Beaver” och där den Johnny Depp imiterande piraten heter ”Jack Swallows”. Ni förstår humorn. Vissa imitationer måste erkännas, görs faktiskt riktigt bra. För en halv sekund trodde jag att Jack Black var med själv och skojade med Nacho Libre. Men de är aldrig för ett ögonblick roliga.

Jag var glad att jag sett filmen själv så slapp jag be om ursäkt till mitt biosällskap. För trots att man går in i en film fullt beredd på att det här mycket möjligt kan vara det sämsta man kommer att få se i år så kan man inte förutse chocken över hur plågsamt jobbig filmen faktiskt kommer vara. Och då skulle man ändå nöja sig med ett par fniss.
En varningstext borde medfölja filmen: ”Kan orsaka hjärnskador”.