Filmkultur

The Ninja Mission

Mats Helge Olsson är en sägenomspunnen kultregissör med över ett 60-tal filmer på sitt samvete. Han kallas en av Sveriges…

Mats Helge Olsson är en sägenomspunnen kultregissör med över ett 60-tal filmer på sitt samvete. Han kallas en av Sveriges mest produktiva regissörer, och har blivit både bespottad och hyllad för sina lågbudgetfilmer. Idag jagas regissören av kronofogden, med skulder, från ett antal filmbolag som gått i konkurs, som uppgår i 7,5 miljoner kronor. Därför bor han sedan flera år utomlands, men det händer att han ibland kommer på blixtvisit till Sverige. Sedan dess har han vägrat att göra några intervjuer, vilket endast ökat myten kring hans persona.

På 70-talet filmade Mats-Helge någonting som pressen kallade ”lingonwestern”, bl.a. I Död Mans Spår (1975), med Carl-Gustaf Lindstedt, som spelades in i High Chaparral i Småland. Det är emellertid den kultförklarade b-filmen Ninja Mission, som tveklöst är den film Mats Helge är mest känd för. Ninja Mission kom upp endast på ett fåtal biografer i Sverige, men i utlandet, och främst i USA, blev den en stor succé – såsom det proklameras på DVD-fodralet – ”1:a på Videotoppen i USA.” Den sägs även vara den mest inkomstbringande filmen i svensk historia, såld till över 54 länder och enligt regissören själv så innehar den kultstatus borta i Asien. Väldigt imponerande med tanke på att lågbudgetfilmen helt spelades in i Mats Helges hemstad Lidköping.

Den svenska kärnfysikern Karl Markov befinner sig i hjärtat av Ryssland. Han har uppfunnit en ny typ av kärnfusion som både CIA och KGB vill lägga vantarna på. Markov vill dock inte avslöja sin upptäckt förrän han är hemma i Sverige igen tillsammans med sin dotter som han inte sett sen barnsben. CIA försöker med Ninja mästarnas hjälp att få tag på Markov innan KGB hinner före.

Ninja Mission är stor underhållning. Med handen på hjärtat har jag aldrig sett någonting liknande tidigare inom svensk film. Det finns ingen actiontradition i Sverige, och att därför upptäcka en sådan juvel är rätt unikt. Det är lätt att förstå att filmen fått den starka kultstatus som den har. Handlingen är självklart både dum och fånig men är som klippt och skuren för en sann spionfilm. Något vi inte alls är bortskämda med i Sverige. Fast tanken på en nästan James Bond- liknande historia utspelandes i Sverige är lite svår att greppa. Just detta är en av anledningarna till filmens plats i svensk filmhistoria.
Ninja Mission gjordes som en utlandsvara, därför bestämdes det att filmen skulle dubbas till engelska. Jag får några tankar kring likheterna med Sergio Leones spaghettivästern, med dess dubbade tal och stränga budget. Där man, liksom i Mats Helges film, koncentrerade allt krut på det som syns och hörs. Just ljussättningen är imponerande kraftfull, medan ljudet är fyllt av diverse ljudeffekter och taskiga dubbningar. Filmens musikspår bestående av härlig åttiotalssynth är underbar att höra för en nostalgiker.
Majoriteten av skådespelarna gör ett taffligt agerande, med undantag för huvudrollsinnehavaren Krzysztof Kolberger som agenten Mason. Förväntningarna kan heller inte vara några andra, fast ibland är det lite nog pinsamt att se dem. Ninja Mission är även känd för att husera Bo F. Munthe i en av rollerna, mannen som 1975 introducerade Ninjutsu i Sverige.

Något som emellertid går att imponeras över i Ninja Mission är actionsekvenserna. I början av filmen är de rätt tama. Inget som förvånar när det gäller en sådan b-film, men ju längre filmen skrider desto högre klass blir det på actionområdet. Allt från skjutstrider, ninjas som attackerar med svärd, biljakter till stora explosioner. Mats Helges bildspråk är suveränt bra med tanke på de förväntningar man har både på en lågbudget film – och svensk film i allmänhet. Med en professionells noggranna öga skapar han här action som aldrig tidigare eller sen dess synts i Svensk film. Idag står han som förebild för svensk action med lärjungar som Anders Nilsson – idag filmandes den tredje delen i sin trilogi med Jakob Eklund – Noll Tolerans (1999), Livvakterna (2001) och nu Den tredje vågen (2003). Anders Nilsson jobbade för Mats Helge under flera år, bl.a. på just Ninja Mission, och nu för han vidare arvet att göra svensk action. Säga vad man vill säga om Ninja Missions korkade handling och låga budgetkvalité – det är än idag Sveriges enda riktiga actionfilm.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen