Filmkultur

Ombytta roller

Betyg 8

Arv eller miljö – vilket är det som formar en individs personlighet? Detta är stommen och premissen för John Landis idag kultklassiska komedi Ombytta roller. En succé som inte bara blev en av Landis mest framgångsrika filmer utan även befäste att Eddie Murphy var här för att stanna.
Två äldre, stenrika herrar har blivit oense om det är arv eller miljö som styr människans beteende. Så de ingår ett vad. I ett experiment låter de därför en svart tiggare och trashank byta plats med unge Louis Winthorp III, som är direktör i deras investmentbolag Duke & Duke.

Var är det som gör denna film till en så snyggt inslagen skrattfest? Först av allt centreras historien kring en intressant och hållbar bakgrund – klasskillnad. Om vi insuper den påtänkta titeln ”Black or White” blir detta ännu klarare. Filmmakarna kom turligt nog till sitt förnuft. En sådan titel skulle ha skapat alldeles fel intryck av filmen. Annars är ”svartvit” faktiskt en väldigt bra beskrivning på Ombytta Roller. Ena sidan den förfallna människan vars enda utväg är att bli kriminell ställd mot det fördomsfulla snobberiet som får allt serverat på fat.

Inte bara är det en film som står stadigt på en bra idé, utan även frambringar det bästa ur både Eddie Murphy och Dan Aykroyd. Aykroyd överdriver sin karaktärs snobberifasoner till en så självklar stereotyp över dessa rikemansbarn. På andra sidan av klasshierarkin spelar Eddie Murphy sitt vanliga glada och käftiga jag. Båda visar prov på sina talanger när rollerna blir ombytta. Tack vare klippningen och det underbara manuset får vi aldrig för mycket av de båda, samtidigt som de levererar en blandning av skön dialog och minnesvärda one-liners.

Från början var tanken att filmen skulle bli ännu en i raden av ihop parningar av Gene Wilder och Richard Pryor, som redan hunnit med ett par filmer tillsammans. Då jag personligen finner att ingen av deras komedier någonsin stått upp till kvalitén hos Ombytta Roller så kan jag endast glädja mig åt att filmen tillslut hamnade på Murphys och Aykroyds bord.

John Landis är en regissör vars filmer jag länge varit ett fan av. Han lyckas väva in en sådan humoristiskt distans till filmmediet och dess egen värld. Något som troligen är mest framträdande i Blues Brothers, men som även var rätt klar i En amerikansk varulv i London och En prins i New York. Den sistnämnde har även vissa paralleller med Ombytta roller.
Men något som Landis också ofta visar i sina filmer är en gnutta naivhet. Såsom många kritiserar Pretty Woman för att vara förskönande av prostitutionen så skulle deras nidord lika gärna kunna slängas på Jamie Lee Curtis roll som den beskyddande och kärvänliga ”fallna själen”. Att Landis ingjutit i Ombytta Roller en leende överdrift vad gäller karaktärer och händelser är emellertid filmens starkaste charm. Manuset begår aldrig några klavertramp när det gäller typen av humor – toaletthumorn uteblir. Redan från första scenen när vi bjuds på Mozarts ”Marriage of Figaro” till bilder av det kulturella Philadelphia förstår man att detta är kvalitet. Filmen klarar sig från sega moralkakor, och främst från perioder som endast känns som utfyllnad. Genom att hålla historien tät får Landis tempot alldeles rätt, och som alltid i sina eskapader blir historien tämligen skruvad vid tillfällen, något som vi inte störs på då vi redan är så fast i filmen.

Sedan jag först såg den för flera år sedan har jag insett att Ombytta Roller är en av 80-talets bästa komedier, om inte en av de bästa någonsin. Inte bara är det en film jag blir glad av utan tåls att ses om och om igen. Ombytta Roller är helt enkelt en underbar komedi där alla bitar faller på sin plats.

Lägg märke till en affisch i Jamie Lee Curtis lägenhet där det står “See you next Wednesday”. Ett citat som John Landis har för vana att placera nånstans i nästan alla av sina filmer, och är en homage till en scen i 2001 – Ett rymdäventyr.