Filmkultur

The Prodigy

Med ett lovande stilistiskt snyggt dvd-omslag dyker actionthrillern The Prodigy upp från ingenstans på independentscenen. Debuterande regissören William Kaufman, som…

Med ett lovande stilistiskt snyggt dvd-omslag dyker actionthrillern The Prodigy upp från ingenstans på independentscenen. Debuterande regissören William Kaufman, som skrivit manuset tillsammans med filmens huvudrollsinnehavare Holt Boggs och Matt Beckham, har gjort en tät och tuff nytillskott i genren av mördare i mask-film.
Truman jobbar som hitman i ett hårdkokt gangstergäng. När en knarkaffär med en annan liga urartar, dyker den mystiske lönnmördaren Rains av okänd anledning upp och det hela slutar i ett blodbad. Då Rains oförklarligt börjar terrorisera Trumans omgivning försöker han ta reda på varför denna galning är ute efter just honom – men ju närmre Truman kommer gåtans lösning desto högre bli insatsen…

William Kaufman visar att han är rätt man för jobbet med kompetent koreograferade och klippta fightscener och actionscener som är fulla av liv. Därför är det synd att han stundtals slösar sin talang på element som hör hemma i generiska actionfilmer av regissörer som tror att en film blir cool bara man har snabba klipp, gryniga bilder och digitalt modifierade ljudeffekter. Lägg där till fåniga hackigt klippa drömsekvenser och självfallet POV scener i infrarött. Visst är det pinsamt nog lite tufft med en antagonist som bär svarta kläder, rock, strumpa över huvudet och stora solbrillor med IR syn, bara man inte skjuter sig själv i foten och går över gränsen ner i träsket av fånig formalia. The Prodigy vacklar ostadigt på kanten med sina gangsters som försöker vara tuffa, hemsidor med intrikata webcam streamar och rätt uttjatade storyline om protagonistens psykologiska relation till den ostoppbara mördaren. Tack och lov hamnar tyngdpunkten på den positiva sidan.

Värst är faktiskt inte de ovannämnda stereotypierna som b-action annars oftast lider av utan att Holt Boggs är irriterande tråkig i huvudrollen som Truman. En gangster som lider av moralisk ambivalens men varken får min sympati eller uppmärksamhet. Fysiken finns där, det är utstrålningen och karisman som saknas. Vi kan acceptera att han tillhör ett gangstergäng, men att stå upp till ansvaret att bära en film på sina axlar är svårare att smälta. Jag blir mer imponerad av Matt Beckman, som förutom att ha varit delaktig i manuset också spelade rollen som Trumans kompis Pat Doyle. Bredvid Boggs står Beckman mer ut med sitt utseende, blåa ögon och utstrålning vilket leder till att jag är mer nyfiken på honom som karaktär än Truman. Fadäserna till trots, där en tämligen grumlig handling ska tilläggas, är det en imponerande lågbudget actionthriller som kockats ihop. Ibland spelar den ut sig som en skräckfilm och gör det dessutom bra! The Prodigy är helt enkelt en solid hyraction där varje öre av den låga budgeten syns på skärmen.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen