Filmkultur

Sherlock Holmes and the Deadly Necklace

Betyg 6

thedeadlynecklace_posterChristopher Lee dubbad av en amerikan, skriven av den moderna varulvsmytens skapare och regisserad av Hammer Films kanske främsta auteur – Sherlock Holmes and the Deadly Necklace är en onekligen udda historia. Mest rätt skulle egentligen vara att kalla den för Sherlock Holmes und das Halsband des Todes då filmen är en svartvit tysk produktion, därav den malplacerade dubbningen. Fast kanske först ta det lite från början, vad handlar filmen egentligen om? Vilket fall är det vår favoritdetektiv dras in i denna gång? Ärligt talat så minns jag knappt vad hände i deckaren trots att det bara var ett få dagar sedan jag såg den. Uppenbarligen ska den vara löst baserad på The Valley of Fear.

Så här lyder handlingsbeskrivningen jag fick kolla upp på Wikipedia: The film’s plot has Sherlock Holmes and Dr. Watson attempting to recover a stolen necklace, formerly worn by Cleopatra, from Professor Moriarty. Holmes tries to convince the police that the professor is a criminal, but they are disbelieving.

Även när jag läser det så inser jag hur lite som faktiskt hände i filmen, det finns inget drag och den lider av stelheten av en tv-produktion och anakronistiskt överspel. Thorley Walters har otacksamt fått ärva Nigel Bruce drummel till Dr. John Watson. På 40-talet var det lite charmigt gentemot Basil Rathbones klassiska tagning, men här är det mest tröttsamt. Watson är ingen idiot. Walters är dock inte dålig och fick dessutom agera bortkommen sidekick i inte mindre än fyra filmer till. Mest udda är ju som sagt att Christopher Lee fått en illa påklistrad amerikansk röst som förtar en del från hans annars faktiskt superba Holmes. Som skulle gått mycket bättre att se om filmen inte varit så platt. Lee fick chans att reprisera rollen som Holmes i de båda tv-filmerna Sherlock Holmes and the Leading Lady och Incident at Victoria Falls, båda lika tråkiga som denna.

Tanken hos den västtyske producenten Artur Brauner var att det skulle starta en ny filmserie av Holmes. Tack och lov blev det inte så. Manuset skrevs av halvlykantropen Curt Siodmak, mannen bakom Universals skräckklassiker The Wolf Man. Utan honom, inga silverkulor, folkvisor eller odödlighet. Uppenbarligen skrevs hans Holmes-manus om en hel del för vidare nyskapande är inte detta. Regissören Terence Fisher är mannen som redan hade höjt skräckbolaget Hammer Films till igenkännedom genom klassikerna Dracula och The Revenge of Frankenstein. För att inte glömma att han faktiskt redan regisserat Christopher Lee i en Holmes-adaption – nämligen The House of the Baskervilles, fast då i rollen som Sir Henry Baskerville.

Sherlock Holmes and The Deadly Necklace är mer intressant för aktörerna inblandade i produktionen än produktionen i sig. Vissa scener lyckas stå ut, speciellt den oftast nämnda mötet mellan Holmes och Moriarty vid hamnen. Bäst är onekligen Lee som definitivt fångar både kroppsspråket och utstrålningen hos karaktären.  Synd bara att det blev i en annars så platt film.