Filmkultur

The Blob

The Blob

Till La Bamba-klingande musik öppnas filmen med den ståtliga Paramount logon och förtexterna ackompanjerat av virvlande röda mönster, som får oss att tro att det är en parodi vi får se. Men det är mycket mer än så. Ledmotivet, skriven av ingen annan än den då okände Burt Bacharach, blev en populär hit. Med skön rytm vaggar den oss in i historien, som är en humoristisk sciencefiction pastisch som varken den eller vi tar så mycket på allvar. Vi kan känna igen handlingen från ett flertal gamla b-films klassiker, och det står tydligt att The Blob är en skräckkomedi som gör homage till dessa. I Sverige hade filmen fått titeln: Faran från skyn.
Steve och Jane får under en date under natthimlen syn på en fallande stjärna som verkar landa alldeles i närheten. På väg tillbaka till staden rammar de nästan en man som stapplar över vägen. Han skriker av smärta, så de kör honom snabbt till doktorn. De förbryllas alla när de ser att en geléliknande substans sitter fast på mannens hand och som konstigt nog verkar växa. Inte blir det bättre när Steve senare kommer tillbaka och ser doktorn dödas av en gigantisk massa!

Vad som har utmärkt filmen är inte den underhållande historien utan att den huserar Steve McQueen i sin första huvudroll. Steve McQueen (här nämnd som Steven) fick $3000 för sin genombrottsroll. För många är han kanske mest känd från Harpos smått enerverande låt ”Movie Star”; själv upptäckte jag honom i Papillon (1973). En suveränt bra och gripande film som även har Dustin Hoffman i biroll. Andra sevärda McQueen-filmer är 7 vågar livet (1960), Den stora flykten (1963) och Bullitt (1968). Här får vi se den då tjugoåtta årige skådespelaren i litet oäven agerande, när han ännu inte var den duktige erfarne aktören som han sedermera blev. Nu sprudlas det av ungdomlighet och det är kul att se honom spela tonåring med den tidstypiska jargongen. För vad som är skönast med denna historia är känslan av samtiden – vi bjuds på en tjock skiva av 50-talskultur. Det är ingen typisk sciencefiction på det sättet att den koncentrerar sig mer på ungdomskulturen. På så sätt har den blivit lite av en kultklassiker.

Om det är ett seriöst skräckförsök ni söker har ni alltså hamnat snett. The Blob är både offer och angripare för sin parodi. Därefter blir den inte lika tydligt skämtande med b-filmsgenren som Attack of the Killer Tomatoes (1978) senare skulle vara. Något som även skiljer sig från sina gelikar är färggrannheten – större delen av sciencefiction filmerna under 50-talet var lågbudgetproduktioner som inte hade råd med den dyrare processen att filma i färg.
När det kommer till dialogen och karaktärerna så har det satsat lite mer än vanligt på att få en fungerande utveckling mellan rollerna. Visst ges vi skrikande fruntimmer och poliser som inte tror på den unga pojkvaskens svammel om ett monster, men detta görs inte i den överdrift som annars är vanligt och endast inom ramen för sin egen komik. Annars så är handlingen lika tunn som alltid – ett monster härjar och den unga hjältens och dennes tjejs kamp för att få uppmärksamhet är central.

Specialeffekterna är fånigt roliga – monstret är en stor geléklump. Med det i åtanke har de gjort ett bra jobb att använda de rätta teknikerna för att skapa de klassiska skräcksituationerna. The Blob är ingen högpoängare men den har sina små finesser i handlingen som ger den en egen plats i b-film sciencefictiongenren. Steve McQueen allena gör den sevärd, för att inte nämna det underbara ledmotivet av The Five Blobs. Färgfilmen gör även det sitt. Med sin komiska tagning av genren och fokuseringen vid tonårskulturen istället för på någon vetenskapsman eller högutbildad person ger jag The Blob ett plus i kanten på betyget. Det är en klassisk sf-rysare som är ett måste för fans av genren.
Några år senare skulle ingen annan än Larry ”JR” Hagman göra en rolig uppföljare/parodi Beware! The Blob (1972).En remake kom trettio år senare, och det ryktas komma ännu en nyfilmatisering snart. Intressant, minst sagt.

Betyg 6