Filmkultur

Shoot ’Em Up

Betyg 6

Manusförfattaren och regissören Michael Davis gillar att ha kul och är onekligen en stor genrefantast. Efter att ha skojat med skräckgenren i Monster Man tar han begreppet over-the-top till en helt ny nivå i pang pang filmen Shoot ’Em Up. Är du en sådan som är trött på själlösa, klichéfyllda Hollywoodfilmer där action går före handling? Då är definitivt inte Shoot ’Em Up något för dig. Clive Owen är den mystiske Mr Smith som inte bara är en mästerskytt som aldrig missar, han har en fetisch för morötter också som han dessutom lyckas förvandla till vapen. Handling? Vilken handling? Allt som inte rör att Mr Smith skjuter någon är bara en stor parentes.

Filmen är en kavalkad av actionsekvens efter actionsekvens som skulle få John Woo att höja ögonbrynen. Allt med en så stor glimt i ögat att man nästan kiknar. Davis går in absurdum i sitt ändlösa insiderskämtande med actionfilmer. Men så är det också löjligt kul när Smith bokstavligen aldrig slutar skjuta, vare sig han har sex eller hoppar från ett flygplan. Dessutom hatar han det mesta, inkluderat dåliga förare. Owen spelar honom dessutom med ett konstant stenansikte medan Paul Giamatti är diabolisk som den vidrige lismande skurken vars fru aldrig kan sluta ringa. Monica Belucci har rollen som den vackra kvinnan som bara är där för att se sexig ut, och i det gör hon som vanligt bra ifrån sig. Att Smith och Co bara är karikatyrer är nästan en överdrift.

Dialogen består till sista punkten nästan enbart av de korkade one-liners som vi lärt oss acceptera i actionfilmer genom åren, som när Smith sardoniskt replikerar ”Eat your vegetables” efter att ha genomborrat en mans huvud med en morot. Ibland är det som att se en våldsam tecknad film komma till liv med pistoldueller som är mer fantasirika och löjeväckande (och ibland rätt larviga) än den föregående. Men det är kul och snyggt filmat.
När filmen försöker förklara hur saker hänger ihop kan man inte heller vara mer ointresserad. Visst säger vi inte nej till att filmmakarna försöker sig på några twister men man väntar ju bara på att Smith ska skjuta sig ur knipan.

Även om allt inte är lysande (Läs: ironiserandet kring kvinnosynen i form av Bellucci som prostituerad) så har man ändå kul. Shoot ’Em Up är frenetisk action som är medvetet skrattretande befängd. Till den grad att man konstant blir förundrad över att någon lyckats göra filmen. Från att Smith skjuter av en navelsträng med sin pistol till att det nyfödda barnet diggar hårdrocksmusik så är man antingen med på noterna eller så avfärdar man filmen som totalt skräp. Själv hade jag riktigt kul, även om det var med flera huvudskakningar åt hur långt filmen faktiskt går i att vara korkat löjlig action.