Filmkultur

The New Guy

The New Guy

Att kalla The New Guy ännu en vanlig highschool-film vore endast ett bevis på okunnighet. Underhållningen är på hög nivå. Det är inga gamla trick som det körs med, så om du hade tankar på att detta skulle bli ännu en vanlig highschool-komedi så misstar du dig. The New Guy är en film som både tillhör highschool-genren, gör parodi på den och är så långt från den man kan komma utan att hamna utanför genren. Hur lyckas den då med detta? Först handlingen:
Dizzy Harrison är en impopulär tönt som genomgår ett helvetiskt sista år i skolan. Efter ha upplevt ännu en pinsam händelse hamnar han i sällskap med en fånge som lär Dizzy teknikerna att vara cool.

Jag definierar en highschool-film som sådan att handlingen är rotat i skolmiljön. Intrigerna och huvudkaraktärerna koncentreras där. Inom dessa gränser får vi se dem skoja, intrigera, romantisera och allt det som det kan tänkas att ungdomar gör. ”The New Guy” är annorlunda på så sätt att huvudkaraktären inte är bunden vid skolan, det är snarare ett medel för att visa humorn. Handlingen lever sitt eget liv utan dessa gränser.

Filmen dras med några små moralkakor, vilket är ett litet minus men med den handling som filmen har skulle det nästan ha varit ofrånkomligt. Speciellt med tanke på hur vanliga dessa kakor är i amerikanska filmer. Detta är något som alltid får mig att tänka på en klassisk replik från den svenska komedin Yrrol: ”Man kan ju göra så, men det är inte rätt”, vilket The New Guy är ett väldigt bra exempel på. Jag skulle blivit rejält imponerad och glad om de kastat kakan bland resten av moralklyschorna som vi nu är tillräckligt mätta på, men man kan inte få allt.

DJ Qualls bevisar här att han är någon som kan satsas på. I sitt genombrott Road Trip (2000), där han själv var en av de främsta anledningarna till filmens framgång, spelade han en riktig mesig kille. I The New Guy lyckas han visa en totalt omvänd sida, som är superfräck.
Jag har tidigare imponerat mig på Eddie Griffins komiska talang. Nu blev det en väl mottagen påminnelse att se honom i en av birollerna. Men även flera av de andra birollerna är underbara. Dizzys pappa spelas av skådespelaren och musikern Lyle Lovett, i ett så förvånansvärt välspelat och härligt agerande att det lyfter upp filmen, och tillsammans med kuratorn Kiki Pierce, spelad av Illeana Douglas, som är en förträffligt knäpp karaktär så utgör de två starka plus. Vi får även ta del av cameo framträdanden av sådana som Vanilla Ice och lång tungan Gene Simmons.

The New Guy är även kryddad med en smula filmparodi, dessa scener är nära att kännas påklistrade och sketchliknande (Not Another Teen Movie från 2001 är typexemplet för detta) men de görs på ett sådant sätt att jag istället godtar dem med ett stort leende. Sådana tilltag resulterar emellertid ofta i att filmen blir mindre helgjuten; handlingen trampar lite i luften.
Jag försöker alltid vara den första att påpeka hur uppfriskande det är med en komedi idag som lever utan den otroligt tröttsamma och osmakliga toahumorn. The New Guy är inte befriad från denna leda, men lyckas maskera humorn tillräckligt väl för att inte bli påtaglig vid första anblicken. Manövern är självklart ett plus, om vi jämför med de tillräckligt osmakliga skämten i Scary Movie 2 och Not Another Teen Movie. Men att de finns med överhuvudtaget är även ett minus i filmen.

Filmens starka sida är dess originalitet och sköna humor. Det känns att några faktiskt har tänkt till lite och inte kört efter samma mall som många komedier idag skapas efter. Men den har även negativa igenkännande tecken från dessa. För bortsett från dessa kvalitéer jag prisat filmen för, så går det inte att komma ifrån att det är en ytlig komedi med tunn handling och nära på dålig scensammansättning. Något vi säkert kan säga är att The New Guy är en rolig och fräsch komedi med repliker och även gester – Eddie Griffins ”Crazy Eyes” kommer att fastna långt framöver – som vi älskar att upprepa. Det är en välkommen liten uppstickare i komikscenen.

Betyg 6