Filmkultur

Zombie Flesh Eaters 2

Zombie Flesh Eaters 2

När George A. Romeros klassiska zombiefilm Dawn of the Dead (1978) blev en gigantisk succé i Italien fick Lucio Fulci ordern att anpassa filmen han höll på att spela in så att den skulle kunna fungera som en uppföljare till Romeros kassako som i Italien fått namnet Zombi. Så kom det sig att Zombi 2 fick premiär 1979 i Italien, i USA kallad Zombie och i Storbritannien för Zombie Flesh Eaters. När Fulci flera år senare fick jobbet att regissera manuset till en uppföljare till sin succé fick den därav namnet Zombi 3 i hemlandet och Zombie Flesh Eaters 2 i resten av Europa. Att få en släng av titelförvirring är därför inte svårt. Trots att filmen inte har någon relation till sina företrädare i franchisen mer än att den är en zombiefilm.
Ett militärt forskningscenter på Filippinerna råkar ut för en terrorist-attack, varpå ett kemiskt stridsmedel blir stulet och olyckligt nog släpps fritt. Giftet kallat Death One sprider sig allt snabbare i omgivningen och snart ruttnar alla som kommer i kontakt med det. De döda har dock ingen anledning att oroa sig – de vaknar snart till liv igen redo att ta kål på resten av sina gamla fränder…

Det är lika bra att vara rak på sak, Zombie Flesh Eaters 2 kommer inte någonstans i närheten av sin föregångares kaliber. Filmen är till och med känd för att ha stämpeln ”så dålig att den är bra” över sig, men riktigt så långt skulle jag inte vilja gå. Dialogen är usel, statisterna billiga, och visst skådespel vilket man helst inte minnas men den här zombiefilmen har faktiskt ett flertal minnesvärda scener som gör den till en intressant kuriosa för fansen. Det och att Lucio Fulci blev tvungen att lämna inspelningen efter att ha drabbats av en stroke. In hoppade istället den assisterande regissören Bruno Mattei (Rats) samt dennes vän manusförfattaren Claudio Fragasso. Båda blev utan kredit i eftertexterna trots att bara ungefär 50 minuter av filmen består av material Fulci filmade.

Skådespelarna är inget att lägga på minnet. Fast om man vill gapflabba åt uselt agerande så titta på Robert Marius i rollen som vetenskapsmannen Dr. Holder, du kommer ändå inte missa det. Hans hysteriska överspel och styltade dialog är förmodligen det jag kommer att minnas bäst från filmen. Dialogen i sig är annars av det sämsta laget, precis som man oftast kan förvänta sig. Du skulle förstå lika mycket av filmen, om inte mer, om det varit en stumfilm. Vi får pinsamt många “Hello! Is anybody there? No one? Please answer me?” strax innan en tydligt onykter zombie dyker upp och förstör festen.

Vad Zombie Flesh Eaters 2 å andra sidan faktiskt kan stoltsera med är en kavalkad av action och ett tempo som gör att intresset hålls uppe ända till sista rutan. Filmen innehåller även mer gore än sin föregångare. Det blir tydligt att effekt fått gått före tanke, speciellt om man ser på hur de olika levande döda beter sig. Vidare konsekventa är de inte, vissa går långsamt och verkar allmänt väldigt förvirrade medan andra hackar omkring med machetes i hastigheter som skulle imponera på vältränade atleter. Visst är det också en rätt korkad film, varken Lucio Fulci på senare dagar eller Bruno Mattei någonsin i sin karriär, lade ned lika mycket energi på en hållbar story som de lade ned på en skojig idé eller det visuella. Och just en del roliga idéer är filmen därför också absolut inte utan. Bland annat har en sekvens i Zombie Flesh Eaters 2 gett en tydlig inspiration till en liknande scen i nyversionen av Dawn of the Dead (2004). En scen där ett avhugget zombiehuvud dessutom flyger genom luften ska uppenbarligen tillhöra en av Fulcis mer stolta ögonblick i filmen.
Zombie Flesh Eaters 2 har onekligen fått en bättre titel än den förtjänar, men trots dess många dåliga kvalitéer har den en del ljuspunkter som gör filmen till ett tämligen underhållande väckelsemöte av de döda.

Betyg 4